Greg McKeown:Lényeglátás. Kevesebbet, de jobbat

 Olyan civilizációban élünk, mely lassan feléli tartalékait, visszafordíthatatlanná tesz bizonyos káros folyamatokat. Közben mi magunk is szépen feléljük magunkat. Túl sokat akarunk, nem hagyunk magunknak elég időt, nem tudunk jól dönteni. ritkán gondolkodunk azon, mit szeretnnk kezdeni az életünkkel. 
Greg McKeown könyve ebben a gondolkodásban segít bennünket. Greg szerint a fő probléma az, hogy túl sokat akarunk, és a világ is túl sokat követel tőlünk,ezáltal sérül az ember, sérül a minőség. Hogy mit is gondol a Szerző erről a bonyolult, 21. századi világról, az leginkább a 36-37.oldalon található szövegrészből derül ki. Éppen ezért e könyvajánlóban erről a gondolatsorról szeretnénk írni. 

A káros hatások már az iskolában kezdődnek. Greg McKeown szerint be kell fejezni az unos-untalan való gépies ismétléseket,olyan projekteken kell dolgozni, melyek fejlesztik a diákok képességeit. Megfelelő jövőképet kell vetíteni a srácok elé, hogy tisztában legyenek azzal, mit is akarnak kezdeni az életükkel. 

A vállalati szférában még mindig túl sok a felesleges munka:e-mailek, melyek tartalmához semmi közünk,sehová sem vezető értekezletek, konferenciák,lélektelen,monoton munka. Inkább azon kellene gondolkodni, hogyan használják ki legoptimálisabban az alkalmazottak tudását, képességeit. 

Meg kell tanulnunk kevesebbel is beérni, meg kell szünteni azt a gyakorlatot, hogy olyan dolgokat vásárolunk, melyekre nincs is szükségünk. 
Olyan embereknek adjuk az elismerést, akik állandóan elfoglaltak- hiszen dolgoznak- és nem azt értékeljük egy emberben, hogy meghallgat, hogy empatikus. (Recenzens hozzáteszi:ez egyenes következménye a túlzottan munkacentrikus gondolkodásnak). 

Hogyan lehet mindezt megváltoztatni, hogyan lehet fordítani a világ kerekén? McKeown szerint úgy, hogy Lényeglátóvá válunk. Eldobunk minden lényegtelent az életünkből, és csak a lényegesekkel foglalkozunk. Ez a lényeglátás vonatkozik 
- munkáknkra
- magánéletünkre
- családi és emberi kapcsolatainkra. Csak azzal foglalkozunk, csak azt fogyasztjuk, ami valóban fontos. 

Recenzens megjegyzése:utóbbi lehet a legnehezebb. Mert az ember tud munkahelyet váltani, manapság Európában viszonylag könnyen, tud lakóhelyet váltani ( ez az ingatlanárak miatt kissé nehezebb). De  kitörölni a mobilunkból azok számát, akik csak energiáinkat szívják- ez már sokkal nehezebb. Évek, évtizedek alatt kialakult viszonyokba kell belenyúlni, megszakítani azokat vagy éppen újakat létesíteni. Nem könnyű ez a bizonyos Lényeglátóvá válás. De a Kevesebbet, de jobbat alcímű könyv lépésről lépésre végigvezet ezen a folyamaton. 
Ajánljuk Greg McKeown művét mindazoknak, akik úgy érzik, hogy elegük van. Elegük van ebből a mindenkiből mindent kisajtoló 21.századi világból, és szeretnének kissé másféle életet élni. Olvassák ennek a könyvnek minden mondatát, igyák minden szavát. Átvezetnek ezek a szavak, mondatok egy kívánatosabb, jobb életbe. 

Bagolyvár Könyvkiadó, 2015. Fordította Náfrádi Zoltán
A Kiadónak működö weboldalát nem találtam. Ezen az olalon megvásárolhatók a könyvei. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása