Jen Calonita:Ne érezz,ne kérdezz! Sorsfordító történetek

 Jen Calonita könyve elsősorban a tizenéves korosztálynak szól, különösen azoknak, akik ismerik az egyik legnagyobb filmgyártó vállalat Jégvarázs című sorozatát. De a film ismerete nélkül is teljességgel érthető a könyv. Ugyanakkor felnőttek is elolvashatják A ne érezz, ne kérdezz! című könyvet,mely a Sorsfordító történetek sorozatban jelent meg.Sok tanulsággal szolgálhat ez a történet mindannyiunk számára.Nagyon fontos és aktuális emberi problémákról szól a könyv, melyről e könyvajánlóban egy rövid spoilert közlünk. Reméljük, ezzel kedvet csinálunk az olvasáshoz!

A történet egy mesebeli országban, Arendelle királyságában játszódik, napjainkban.Elza hercegnő már elmúlt tizenhat éves, uralkodó szülei egyre nagyobb és komolyabb feladatokat bíznak rá. Például, amikor egy rendkívül tehetséges szobrász elkészíti a királyi család szobrát, az avatás alkalmából Elza hercegnő tartja az ünnepi beszédet az összesereglett nép előtt. Először jelenik meg nyilvánosság előtt.Legyőzi lámpalázát, az emberek ünneplik.Az ünnepséget követő díszvacsorán, ahol számtalan baráti állam követei részt vesznek,Bronzország hercege igen tapintatlanul arra céloz, hogy Elzának kérő után kellene néznie. A kínos szituációt a királyné menti meg: közli,. hogy Elzának egyelőre a tanulmányaira ( matematika, államtudomány és más effélék) kell összpontosítania. Apja behívja Elzát a szobájába, valami titokzatos ajándékot ad neki: egy üres dobozt. A doboz pontosan úgy néz ki, mint amelyben apja a hivatalos iratokat tartja, csak éppen teljesen üres. Elza meg is feledkezik a dobozról és eldugja a szekrény mélyére. 
A történet másik szála egy teljesen másféle létmódhoz,életformához kapcsolódik. Anna egy Arendelle fővárosához közeli kis faluban él, családja a falu pékségét vezeti. Anna is mind jobban bekapcsolódik a munkába, házhoz viszi a süteményeket, esküvői tortákat. Már saját receptje is van. De a fiatal lány nem akar a kis faluban maradni, jónak, de túlzottan is bezártnak érzi az életét, szeretne kifelé mozdulni, világot látni. Szülei viszont azt hiszik, felnőttként majd Anna vezeti tovább a családi vállalkozást ( Egy megjegyzés:bizonyára sok család számára lehet ismerős a szituáció). Kapóra jön számára kedvenc nagynénje, Freya ajánlata:töltsön vele két hetet Arendelle fővárosában. Anna szíve majd kiugrik a boldogságtól, persze, hogy menne, hiszen egész életében nem járt még a falu határán kívül. 
Elza szülei két hétre külföldre utaznak, addig is az első miniszter, a Lord viszi az ügyeket. Mielőtt a szülők elutaznak, Elza kihallgat egy szülei közötti beszélgetést ( nevezzük inkább veszekedésnek), melyben a királyi szülők azon vitatkoznak, elmondjanak-e Elzának valamit, ami valami varázserővel kapcsolatos...Elza teljesen józan, korrekt, racionális nevelést kapott, nem hisz a varázslatokban. A szülők nagy ünnepség után elutaznak, Elza otthon marad. Egy délután olyat tesz, amit még sosem:felmegy a padlásra. Itt nagyon unalmas holmikat talál. Odalent mindenki őt keresi- merthogy közölni akarnak vele valamit.
Egy tragikus hírt.
Ugyanezen a napon, talán ugyanebben a percben, Anna, a pék lánya is kap egy tragikus hírt. 
Gyász következik a királyságban, mndenki szomorú...
Spoiler vége.

Számomra, mint felnőtt számára, a történet legfontosabb eleme a felelősség kérdése. Anna és Elza korát meghazudtolóan komolyan és felelősen viselkedik, kilép az egójából és mások felé fordul. Jen Calonita könyve valóban sorsfordító lehet sok Olvasó számára:az ilyen, kitűnő és jó könyvek tanítják meg a fiatalokkal, hogyan kezeljék érzéseiket, hogyan fogalmazzák meg gondolataikat, hogyan tegyenk jót a külvilággal. Ezt a könyvet minden tizenévesnek érdemes lenne elolvasni. 

Manó Könyvek Kiadó Kft, 2020.Fordította Herman Alexandra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása