Dr.Kamarás Péter:Ügyvédnél vagyok!

 A könyv alcíme: Jogi fogások és melléfogások

A legtöbb ember nemigen igazodik el a jog útvesztőiben- ugyanakkor a legtöbb ember ( főleg, ha életében első alkalommal kell ilyesmit tennie), nem szívesen fordul ügyvédhez sem. Idegenkedik tőlük, fél a hosszan tartó perektől,vagy éppen azt gondolja, az általa vélt igazság bíróság előtt való hangoztatása elegendő lesz a per megnyeréséhez.Dr.Kamarás Péter: Ügyvédnél vagyok! című könyve pontosan ezeket az előítéleket oszlatja el:a félelmeket, a gátlásokat, vagy éppen a túlzott magabiztosságról fejt ki értékes gondolatokat. Az alábbi, igencsak rövid könyvajánlóban arról írnék, nekem személy szerint miért tetszett Dr.Kamarás Péter könyve. Remélem, ezzel mások számára is kedvet csinálok az olvasáshoz! 

1. Nagyon őszinte ez a könyv. Szerző nem mismásol, nem kertel, a maga valóságában értelmez dolgokat. Jót is, rosszat is bátran leír.
2. Az elejétől fogva vezeti az Olvasót:mikor van szükség egyáltalán ügyvédre? ( Praktizáló jogászok tudnának mesélni arról, hogy ez nem mindenki számára egyértelmű...), milyen szempontok alapján válasszunk ügyvédet ( pl. számít-e az életkor? Mit jelent az, ha valaki szakjogász? Mit kell megbeszélni az ügyvéddel az első konzultáció alkalmával?Mi kerül pénzbe és mi nem?). Arról is bátran szól a Szerző, hogy az ügyvéd irodájának elhelyezkedése, vagy éppen az ügyvéd autója számít-e valamit. (Spoiler:igen, számít). Mit lehet kérni egy ügyvédtől és mit nem- erről is nyíltan,
3. Dr. Kamarás Péter nagyon szép, igényes, de hétköznapi magyar nyelven ír,kerüli a jogi bikkfanyaelv- laikusok számára- furcsaságait. Az Ügyvédnél vagyok! című könyv stílusa, nyelvezete mindenki számára érthető, aki tud magyarul.
4. Nagyon tetszenek az esetleírások. Nagyon mulatságos esetekről is szó esik, s bevallom, volt, hogy a röhögéstől jó darabig nem tudtam tovább olvasni a könyvet, kellett egy pár perc szünetet tartani. Ugyanakor mélyen empatikus a könyv, átérzti azoknak az embereknek a helyzetét, akiknek valamilyen okból ügyvédre van szüksége. De: bátran kimondja, hogy az ügyvéd nem pszichológus, neki a törvényi fórumok előtti előtti képviseletet a feladata. De a motivációkat az ügyvédnek is meg kell érteni, csak akkor tudja ügyfelét eredményesen képviselni.
5. Kiemelném a könyvből azt a szövegrészt, mely az ügyvéd sikerdíjáról szól( 98-102.o.). Ezt minden leendő ügyfélnek érdemes lenne elolvasni. Maximálisan osztom Dr.Kamarás Péter álláspontját, jómagam is dolgoztam saját szakmámban ügyfelekkel, ugyanez a tapasztalatom a sikerdíjjal kapcsolatban. 
6. Nagyon fontosnak tartom a sztárügyvédekről, ügyvédi sztárságról szóló fejezetet. Mivel sok a médiatermék, s mindegyiknek van " sztárjogásza", napjainkban a sztárüyvédek száma megnőtt. Csakhogy a veszett ügyet a sztárügyvéd sem fogja tudni feltétlenül megfordítani. 

Ajánlom ezt a könyvet a jogászoknak azért, mert ebből megtudják, hogyan gondolkodnak a potenciális ügyfelek az ügyvédekről. elkerülhetnek sok csapdát. 
De ugyanígy ajánlom ezt a könyvet a jelenllegi és leendő ügyfeleknek azért, hogy ne gondolkozzunk hamisan az ügyvédekről. Kerüljük el azt a néhány csapdát, amely nemcsak az ügyvéddel való kapcsolatot, hanem az egész ügyet félreviheti. 

Azt gondolom, szükség lenne sokkal több ilyen jellegű könyvre, az általános jogi kultúra növelése érdekében.Lehetne speciálisan a polgári jogi illetve a büntetőjogi ügyvédekről is írni hasonló könyvet, mert más a kettő. Szerintem. 

Dr.Kamarás Péter könyvét 2016-ban adta ki a Szilvia és Tsa Kft, a Zimber Könyvek sorozatban. Ma már inkább csak antikváriumokban kapható.
Aki könyvtárban keresné, az OSzK állományában megtalálja, de - érdekes módon- a Dr. nélkül kell beírni az internetes katalógus keresőjébe Szerző nevét,mert különben nem adja ki...Ugyanez a helyzet a Szabó Ervin könyvtár katalógusa esetében is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása