Grandpierre Lajos:Mérges gyümölcs

 Igazi ínyencség:magyar krimi az 1970-es évekből. Grandpierre Lajos:Mérges gyümölcs című könyve 1979-ben jelent meg, ekkoriban a magyar Olvasók még csak angol és szovjet krimiket olvashattak, olykor-olykor. A mérges gyümölcs című könyv cselekménye ízig-vérig magyar, s ízig-vérig visszatürkrözi a Kádár-korszak világát, mentalitását. Egy kicsit furcsa spoilert közlök erről a könyvről, némi önálló észre vételt is fűzök hozzá.

A cselekmény 1972-ben játszódik:Kolecsánszki Lőrinc, a kommunista rendszerben kissé különcnek számító, pénzjáradékaiból élő öregúr, nem akar felkelni. Kecskésék, akik afféle házvezetői-gondnoki szerpeet töltenek be az idős férfi mellett, benéznek az ablakon. Mindenfelé piócák mászkálnak a szobában, ez annak a jele, hogy Kolecsánszki horgászni indult, az állatok viszont kiszabadultak a befőttesüvegből. Az öregúr pedig az íróasztala mellett ül, feje vérbe fagyva, három ujja láthatólag megsérült. Halott, a kiérkező rendőrség azonnal gyilkosságra gyanakszik. Az orvosszakértő szerint Lőrinc úr halálát az okozta, hogy üvegdarabok fúródtak a szívébe. Az első verzió az, hogy az áldozat életében gyakorló horgász volt, éppen új úszót készített, és az üveg robbant fel. Na, de mitől robbant volna fel? Számtalan horgász számtalanszor készített efféle úszót és nem lett semmi baja. Aztán kerül be a hatóságok látóterébe a batáviai cseppek kérdése.A batáviai csepp, ha leegyszerűsítjük, olyan üveg, amely annyira vékony, hogy nagyobb pukkanást lehet vele előídézni. A tanúkihallgatások során kiderül, az eset több szereplőjének volt valaha valamilyen köze az üvegiparhoz.Ráadásul a helyszínen találnak még egy vadászfegyverből kilőtt töltényt, valamint egy Veszprémbe szóló vasúti jegyet. 
Kiderül, hogy a halott öregúr nem állt éppen köztiszteletben, sőt. Rengeteg ellensége akadt. Nagyon sok fiatal nő járt hozzá. Egy helybéli tanárnak,a goromba természetű Szilágyinak, éppen most készült elvennie a volt nejét. Egy Galambos nevű ember pedig Kolecsánszkit okolta lánya öngyilkosságáért: szerinte az öreg először teherbe ejtette a lányt, majd rábeszélte a disszidálásra a lányt, azzal az ígérettel, hogy segít neki. Aztán persze ebből semmi nem lett, a lány pedig- teherbe esve- nem látott más kiutat, mint az öngyilkosságot. 
Kolecsánszkiék négyen voltak testvérek. János egy jól menő szövetkezet elnöke, nem irigylte a nagy vagyont, amit az áldozat felhalmozott, van neki éppen elege, az átlagnál jóval jobb körülmények között élnek. Edit, azaz Pankotainé, általános iskolai tanár,rendszerellenes, azonkívül iszákos.A harmadik testvér pedig lenézte Lőrincet, amiért az folyton fiatal lányok körül sündörgött. 
Volt Lőrincnek egy negyedik gyermeke is, törvénytelen. Ám Fodor, három héttel a gyilkosság előtt kiesett/ kilökték a vonatablakból. Nem sokkal ezután Kolecsánszkiékat akarja valaki megmérgezni, mindannyian kórházba kerülnek,valaki ugyanis kinyitotta a gázcsapokat a lakásban. Utána az egész családot mérges gombával akarják megetetni. A mérnök és családja ezt is túléli.
Az iszákos tanárnő, Pankotainé viszont belehal, metilalkohol-mérgezésbe. Valaki tehát- s ezt jól következtetik ki a nyomozók- megpróbálja megölni az egész családot, hogy aztán ő legyen Lőrinc úr egyetlen örököse. 
S hogy min múlik az eredményes nyomozás?A fáradt, két nap óta ébren lévő nyomozó egyetlen kérdést elfelejt feltenni az egyik tanúnak.Ha nem felejti el, ötven oldal után megvan a tettes. 
Spoiler vége, ne fosszuk meg az Olvasót az élménytől.

Miért is érdekes 21.századi Olvasók számára ez a kissé már antikvár bűnügyi könyv? Egyrészt azért, mert tükröződik benne a Kádár-rendszer és úgy általában a kommunizmus mentalitása: a rendőrhatóságok számára mindenki gyanús, akinek van vagyona, vagy szeretne vagyonhoz jutni. Például megvizsgálják, a potenciális gyanúsítottak elégedettek-e a lakásviszonyaikkal. (Többnyire nem. Nagyobb lakást vagy kertes házat szeretnének).Az egyenlőség ideológiája jegyében többre törekedni annál, mint amennyink van, rendőrök szemében bűn, vagy legalábbis gyanússá teszi az illetőt.Ilyen volt a kor mentalitása.
 Másrészt minden krimiírónak és krimirajongónak el kellene olvasni a Főnök monológját, amely alapján Zelenka kitalálja, ki a gyilkos. Egyetlen jelzős szerkezet a nagy, hosszú monológban, és a nyomozó máris rájön, ki a tettes. Csak éppen bizonyítéka nincs. 

Amúgy a Grandpierre Lajos igazi amatőr íróként indult:írás mellett sokáig dolgozott gyári munkásként. Számomra ez rokonszenves.

Szépirodalmi, 1979. A Kiadó azóta megszűnt, honlapja nincs. Antikvár könyvei megvásárolhatók például itt:antikvarium.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása