Szemes Zsuzsa:Kanca Hotel

 Szemes Zsuzsa könyvét úgy vettem kézbe, hogy semmit nem tudtam az íróról. Még soha nem olvastam tőle semmit. Pedig illett volna. A Kanca Hotel című könyv ugyanis a modern magyar humor egyik legnagyobb teljesítménye. Ha tartalmát és stílusát rokonítani kellene, talán Rideg Sándorhoz vagy Tersánszky Józsi Jenőhöz lehetne mérni. Az olvasásélmény átalakul tömény röhögéssé. Négy történet, elbeszélések, ebből három ugyanabból a közegből. A könyvet nem lehet letenni, csak arra az időre, amíg összeszeded magad, hogy folytasd az olvasást! Humor, szatíra ez a javából, a legmagasabb szinten!

A Magzatvíz című történetben egy házaspár, Ménesiék, a vásárba mennek, eladni. Sok zsák vetőmag, és egyéb a szekerén. Csakhogy Ménesiné terhes, és pont az út közepén folyik el a magzatvíz ( az is közrejátszhatott ,hogy rettenetesen zötyög a szekér). Ménesi úr csak a száját tátja, és arra összpontosít, hogy rábeszélje feleségét:halassza el a szülést. Nem lehet, mondja az asszony, nem egy üveg befőtt ez, hogy majd egy hónap múlva elővesszük. A teljesen gyámoltalan férfi helyett Ménesiné maga vezényli le saját szülését. Ám, amikor Ménesi uram végül összeszedi magát, abban sincs sok köszönet:félti a sok zsák eladnivalót, nehogy összemaszatolja az asszony, mert akkor nem fogja senki megvenni. Amikor a baba megszületik, Ménesiből az ősi kérdés tör fel: fiú vagy lány? A ráncos, lila fejű újszülöttet Piroskának keresztelik el. Szemes Zsuzsa története alapjában arról szól, hogy mennyire elszakadtak a férfiak az emberiség legfontosabb közösségétől, a családtól, a gyermekneveléstől. 

Az árgyílus kismadár. Ez a történet voltaképpen napló. Egy fiatal lány- ahogy akkoriban legtöbb sorstársa- egy falusi termelőszövetkezet baromfitelepére kerül dolgozni. Itt, néhány korabelivel és a már őskövületnek számító Regina nénivel, megalapítják a Vörös Csepel brigádot (ez a név inkább valamilyen nehézipari üzembe illene, semmint a tyúkászokhoz), és hatalmas lendülettel éneklik a mozgalmi dalokat ( például a még igen népszerű Vörös Csepelt) és a korabeli slágereket, vegyesen. Hősünk feladata nem egyszerű:kétezer tyúkot kell gondoznia, minden reggel kitakarítani utánuk a tyúkólat, összeszedni a tojást ( amit természetesen tilos megenni, merthogy az állam tulajdona, ennek ellenére a négy fiatal lány reggelente 30-40 tojásból készít rántottát. Amikor megengedik, hogy az összetört tojásokat a dolgozók felhasználják,már nem is annyira érdekes az egész. Már finomabb ételekre vágynak, nem rántottára.). A tyúkok hamar új gondozójuk ellen fordulnak. Ekkor a lány kitalál valami nagyon egyénit: kielégíti a tyúkok vágyait,elhatározza, hogy ő lesz a kakas. Megtanul élethűen kukorékolni, a tyúkok pedig valóban elhiszik, hogy itt van a hőn áhított hím. A tyúkok megszelidülnek, rendesen esznek, gyarapodnak. Csakhogy a Piroska lánynak kellemetlenségei is támadnak:a telepvezető, egy eléggé hájas, félresikerült figura, ugyanis rászáll. Méghozzá elég durván. 

A Kanca Hotel nem más, mint női munkásszálló a Kádár-korszakban. Igen kemény társaság gyűlik itt össze. A lányok- asszonyok nem mindegyike erkölcsös, egyikük ( nem derül fény a tettes személyére) a zuhanyzóban...Ettől kezdve az új lány a cigányasszonyok védelme alatt áll, akik elszörnyednek ilyen gyalázaton. Szó szerint még a falatot is megrágják kis védencüknek, akinek a védelem ilyen foka már igencsak terhes...

Kiknek ajánljuk Szemes Zsuzsa könyvét?
-Azoknak, akik imádják az irodalmat
- Azoknak, akik nem imádják az irodalmat, de azért néha szeretek olvasni
- Azoknak, akik szeretnek olvasás közben jó nagyokat röhögni. 
Nagyon érezhető, hogy az írónő ismeri azt a közeget, amiről ír. 

A könyv 1987-ben jelent meg, a Magvető Kiadó Ra-Re sorozatában. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása