Cserna-Szabó András:Fél négy/Fél hét/Félelem és reszketés Nagyhályogon

 Szóval, miért is tetszik nekem Cserna-Szabó András:Fél négy/fél hét/ Félelem és reszketés Nagyhályogon című könyve? Leírnék itt néhány okot, elemzési szempontot, ha úgy tetszik, de az igazi ok az, hogy nagyon jót szórakoztam rajta. Ez persze önmagában kevés mert a Kedves Látogató esetleg megtalálná kérdezni azt, hogy jó, jó, de miért szórakoztál olyan jót rajta, ember? Leginkább erre lennék kíváncsi! 
Hát, ha már ennyire kíváncsi, ami nehezen érthető,felelném, akkor az alábbi szebbbnél szebb, kívánatosabbnál kívánatosabb okokat, szempontokat sorolnám fel:
1. Címet adni tudni kell. Cserna-Szabó, no meg, gondolom, a Szerkesztő, igencsak magas, mondhatnám:művészi szintre fejlesztették a címadást, mint az irodalmi projektek fontos részműveletét. Néhány gyöngyszem a sokból:A megfejthetetlen Csepregi-vetületek; A 78-as Moszkvics;A legnagyobb szentesi barokk metafizikus költő; Felsőpárti Pandász és hasonlók. És feledjük magának a könyvnek a címét, mely akkor magára vonja a figyelmet, ha az illetőnek esze ágában sincs olvasni. Inkább inna valamit, mondjuk, rosét.
2. Ezzel máris megérkeztünk a Cserna-Szabó novelláit fokozottan feltöltő irodalomszociológiai problémához, hogy ugyanis a kocsma. A kisvárosi köpködő, ahová felborulós-biciklis barokk költők és efféle hősök járnak. Sok olvasó/kritikus ugyanis sokallja a Csena-Szabó- novellákban a kocsmát, inkább szeretne múzeumot vagy könyvtárat, netán öltönyös-brókeres cégesbulit ( egyébként van ilyesmi a könyvben, nem az alsó tízezer életének szociográfiai gyűjteménye ez), esetleg vegán-vendéglőt, és egyéb elképesztő helyeket. Pedig a kocsma is elképeszt ám, olykor ugyanis megkérdezik ám ott, hogy megjött-e a Jézuska...
3. A mások, amit sokak sokallnak, az az erotika. Csak úgy bele.Állandó motívum. Pedig ezen sincs mit sokallni, hiszen mindenki csinálja, vagy ha nem, akkor csinálta valamikor, netán még ezután fogja csinálni. És milyen jó metaforákat rejt magában egy test! Nemvalóságos aranybánya.Magas árfolyamon.
Persze, nem annyiszor szoktuk mi, szürke hétköznapi kisegerek ezt csinálni, mint az novellákban olvasható, senkinek nem kell szégyenkeznie, elvégre a novella minden cselekményt és minden egyéb feleslegest sűrít, és ha valami sűrű, akkor az első blikkre olyan, mintha normális lenne. Ha meg valami ritka, az meg olyan, mintha nem is lenne. 
4. A penészes kolbászkarika az antikvárium polca alatt- szólni kellene a takarítóknak, rámegy a bogár. Kirágják a könyveket. Azzal viszont nincs semmi baj, hogy az IPM-ek esnek álddozatul annak a...én ezt a szót nem szoktam leírni. 
5. A cirkuszos novella, az olyan Salvador Dali-s. Szóval, hogy egy nőnek hat lóg, és a csávó levágja. Azt tanácsolom, hogy A világhírű Hetedik Cirkusz és Látványtár szentesi vendégjátéka című művet ne elalvás előtt olvassák, mert nyugtalan álmuk lesz! 
5. A Taurus-köd című sci-fi/sci-fi paródia ( CSSZAA-ról sosem tudni, mikor beszél komolyan, de én így szeretem a könyveit) valódi remekmű, talán érdemes lenne rászánni önálló kötetet. 

És ami a legfontosabb tényező, talán az egyedüli ok, amit miatt érdemes Cserna-Szabót olvasni:A Cserna-Szabó humora ( nem ez egyedüli ok, de fókuszáljunk most erre!) Milyen ez humor? Szívettépően dögletes, erotikusan ízletes, paprikásan-csülkösen magyaros, elutazósan európai, globális és lokális, szuper-ironikus, józan embert fetrengető, részeg embert józanító,  farsangi jelmezes-álcás,tágra nyílt szemű, csukott és nyitott,szerepjátszós, irrrrrrigylésre méltón önazonos, empatikus és nagyon megértő,zárkózott és nagyon különc, klasszikusan férfias és betyárul uniszex,sértően hétköznapi és felemelően ünnepi, magadhoz térsz és el nem felejted,azonnal elfelejted és nem térsz magadhoz. A humor széles a világának minden dimenziója, nem cirkusz, nem ámítás, nem varázslat, egyszerűen csak Cserna-Szabó. 

Te, nem zseni ez pali?  Olyan értelmesen néz a szemüveg mögül...Gyanús...

Ajánljuk ezt a könyvet tényleg mindenkinek. Tényleg.Mindenkinek. Amúgy ez egy novellagyűjtemény, ha még nem említettem volna. 

Helikon,Budapest,2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása