Michel Bussi:Ne engedd el

 Michel Bussi a francia bestseller-irodalom hazánkban kevésbé ismert képviselője- hiszem, hogy a jövőben ez változni fog. A Ne engedd el című könyv igazi krimi, éppen ezért azoknak aájnljuk, akik kedvelik ezt a műfajt, vagy éppen most ismerkednek vele. 

A történet az egykor Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén játszódik, Madagaszkárhoz közel. Tengerpart, pálmafák, érdekes állatok, magas hegyek, egész évben jó idő. Csakhogy a látszólagos idillt különös események kavarják fel.Martial és Liane hatéves lányukkal családi vakációjukat töltik a szigeten, egy jól menő szállodában. Csakhogy egy délelőtt, miután fürdött kicsit a medencében, Liane bemegy a szobájába, a takarítónő látja. De kijönni már nem látja, és amikor Martial felmegy megnézni, ugyan mit is csinál olyan sokáig a felesége a szobában, húlt helyét találja. Vannak vészont vérfoltok mindenütt. 
A rendőrség gyilkosság ügyében nyomoz, első számú gyanúsított természetesen a férj. Martial mindent tagad. Csakhogy kiderül, előző nap a férfi kölcsönkért egy áruszállításhoz használt terepjárót. A rendőrök levonják a következetetést: biztosan abban szállította el a holttestet. De arra még mindig nincs magyarázat, hogyan. A folyosónak csak egy kijárata van, ott pedig ott állt a takarítónő, és nem látott se kijönni, se bemenni senkit, Martialon kívül. 

A férfi érzi, hogy szorul körülötte a hurok. Lányával együtt elmenekül. Az egyik nyomozónak szemet szúr, milyen ismerős a férfi a szigeten. És ez minden megváltoztat. Utánanéznek a férfi múltjának, kiderül, hogy pár évvel azelőtt vízbe fúlt a fia, a bíróság Martialt gondatlan veszélyeztetésért felfüggesztett börtönre ítélte. 
Minden egyfelé mutat. 
De akkor ki ölte meg a nyomozó feleségét? 

Szóval, klasszikus kulcslyuk-krimiből kapunk egy üldözéses, leleményes, kalandos, igazi szórakoztató bestsellert. Ragyogó, kristálytiszta logikával felépített történet. Réunion vize is megirigyelhetné. 

21.Század Kiadó, 2019. A Kiadó weboldala:21.szazadkiado.hu
Fordította Bíró Péter



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása