A világ legjobb bűnügyi novellái III.Válogatott gyilkosságok

 A Világ legjobb bűnügyi novellái című könyv III.kötetének címe:Válogatott gyilkosságok. A könyv 9 történetet tartalmaz,zömmel angolszász Szerzőktől.

L.T.Meade:Arc a holdfényben című írásában egy zaklatott idegrendszerű ifjú foglalná el az örökségül kapott birtokot. Csakhogy a képtárban megjelenik egy fej,amely halállal fenyegeti. 

H.Munro:A nyitott ablak című novellájában a feleség hazavárja a férfiakat,akik elmentek vadászni. De vajon mikor mentek el?

Eden Phillipots:Charles herceg tőre című elbeszélésében a kastély idős,zsarnokoskodó úrnőjét szíven szúrják. Sok ember gyűlölte az áldozatot. De hogyan jutott be a tettes a csukott abkakon?

Sir Arthur Conan Doyle:Az új katakomba című történetének ezúttal nem Sherlock Holmes a hőse,hanem két régész( mestermű:kétszereplős bünügyi novella!). Egyikük felfedez egy keresztény katakombát,másikuk tudni akarja,hol van. Együtt lemennek megnézni a páratlan leletet. Vajon hányan jönnek fel?

E.C.Bentley:Az ügyes kakadu című történetében egy előkelő hölggyel különös dolog történik. Minden ebédidőben szédül,fizikailag és pszichésen is rosszul érzi magát. De mi köze ennek a kakaduhoz?

W.W. Jacobs:A majomkéz című elbeszélésében egy amúgy elég unalmas obsitos katonatiszt azt állítja,hogy egy általa birtokolt talizmán teljesíti három kívánságunkat. Vajon embereket is fel tud tánasztani?

Robert Barr:Szórakozottak vámszedői c.történetéből különös és törvénytelen üzleti vállalkozást próbál lebuktatni egy angol és egy francia detektív. Kinek sikerül hamarabb?

Dashiell Hammett:Gyilkosság Farewellben című művét itthon csak kevesen ismerik. Egy gazdag üzletember évekkel ezelőtt tönkretette társát. Az egykori társ most visszajött hogy bosszút álljon. Vagy mégsem így történt?

A könyvet Edgar Wallace:A poétalelkű rendőr című története zárja. Egy bankrablásnál megölik az őrt,a bankigazgató éppen utazni készül,a halott kezén nem túl mély csíkok,és a rendőrről kiderül,hogy verseket ír. Vajon mi lesz ebből?

Elmondhatjuk,hogy remek válogatást állított össze az ARIÓN Kiadó 2004-ben. A legjobb szerzőktől csemegéztek. Sajnos,a Szerkesztő nevét nem tüntették fel,neki is gratulálunk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása