Ed McBain:Lidércnyomás

 Ed McBain kitűnő könyve,a Lidércnyomás, a téli New York sajátos világába vezeti el az Olvasót. A krimi főhőse Carella detektív,akinek ezúttal egy nagyon szokatlan bűnügyet kell megoldania.

Jimmy R. Harris vak,és abból él,hogy New York utcáin koldul. Mégsem szegény,az egykori katonának 25 000 dolláros életbiztosítása van. Egy novemberi napon egy ismeretlen hátulról odalép hozzá, és egy késsel elvágja a torkát. Carella vállalja a feladatot,hogy értesíti a feleségét,aki szintén vak. Isabel Harris semmi olyat nem tud mondani,amivel előrelendíthetné a nyomozást. 

Aznap éjfélkor egy magát rendőrnek mondó férfi csenget Isabel ajtaján. A gyanútlan hölgy beengedi a férfit,aki ezután összeveri. Tudni akarja valamiről,hogy hol van. Hogy Jimmy hová dugta. Isabel nem tud semmit,a tettes felfordítja a lakást,majd végez a nővel. 

Carella megtudja,hogy Jimmy  a vietnami háborúban vesztette el szeme világát. Felkeresi a kórházat,ahol Jimmy lábadozott. Kiderül,hogy a férfinak nagyon súlyos,visszatérő lidércnyomásos álmai voltak,melyek egy karácsonyi ünnepség és egy nemi erőszak körül forogtak.

Pár napra rá újabb látássérült nőt ölnek meg. Késsel vágják el a torkát. Sokan arra gyanakszanak,hogy valami őrült gyülöli a vakokat. Carella azonban érzi,hogy másról van itt szó. Vajon ki lesz a tettes?Jimmy anyjának udvarlója,aki tud a huszonötezer dolláros életbiztosításról?Jimmy volt katonatársa?Isabel főnöke,aki annyia megszerette a nőt,hogy meg akart szökni vele? A Lidércnyomás című könyv végén mindenre választ kapunk,s ahogy azt már Ed McBaintől megszoktuk,nagyon sokat megtudunk az 1970-es évek Amerikájáról is.

Fordította Szíjgyártó László.Magvető,1979.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása