Kosztolányi Dezső:Pacsirta

 Egyszer egy tanárom azt mondta:ha nyugat-európai ember szeretne ismerkedni a magyar irodalommal, ezzel kezdje. Kosztolányi Dezső Pacsirtájával. Ez a könyv mára oly nagy klasszikussá, kötelező olvasmánnyá lett, hogy felesleges lenne részletesen elemezni, megtették ezt már mások, szakavatottak. Ebben a rövid ajánlóban egyetlengy elemzési szempontot szeretnék kiemelni, ez pedig a regény időkezelése és időszemlélete. 

A Pacsirtában háromféle idő-aszinkronitás jelenik meg.
1. Múlt-jelen-jövő. Vajkayék a múltban élnek, mint ahogy egész Sárszeg valahol megrekedt a 19.század közepén. A technika és az épített környezet folyamatosan változott, az emberi lelkek nem. A férfi még mindig attól férfi, hogy sokat iszik, az asszony erényes, a válás még közbeszéd tárgya, az ügyesen kézimunkázó lánynak még mindig becsülete van.Vajkay teljesen a múltban él, nemesi családok címereivel foglalkozik. A helyi politikai elit negyvennyolcas. Csakhogy közben az idő rohan, de Sárszegen valahogy ezt nem veszik észre. 

2. Gyors idő-lassú idő.Pacsirta utazásáig az idő gyors, ráadásul folyton jelenkezik, elutazása után viszont folyamatosan lassul. Szinte csehovi. Vajkayéknak támad fel az az emberi igényük, hogy az általuk szándékosan lelassított időt felgyorsítsák. Csakhogy már elkéstek. A világ elment mellettük, ők ebbe már nem illeszkednek be. Csak különcök. 

3.Örökkévalóság-evilág. Az örökkévalóságban nincs a földi értelemben vett idő, az örökkévalóság időn túli dimenzió s ezt Vajkayék tudják is. A Pacsirtában számtalan utalás található a halál utáni életre. Templomok a főtéren, harangszó folyton, temetések, keresztény szimbólumok. A baj az, hogy ezek nem találnak utat a szereplők lelkéhez-szelleméhez. Mint díszletek állnak a nyüzsgő város főterén, de inkább társadalmi események színhelyei, semmint Istennel való találkozás terei. 

Kosztolányi zseniális művét természetesen ezernyi más szempont alapján lehet olvasni. Ez, amit mutattunk, csak egy. A Pacsirta olyan nagyszerű könyv, oly zseniális regény, hogy rengeteg réteget találhatunk, melyet beutazhatunk kedvünkre. Ez utazás közben pedig elgondolkodhatunk arról, ki a szép és ki a csúnya.

Több kiadás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása