Ágh István:Elvarázsolt ének

 Ágh István Elvarázsolt ének című könyve 2017-ben jelent meg először,a Nap Kiadó gondozásában. A kötet egészéről azt mondhatjuk,hogy rendkívül sokat foglalkozik az öregséggel,az elmúlással,a halállal. Teszi ezt azonban oly sokféle szögből és módon,hogy nekünk,akik még az élet vizében úszunk,ha már nem is lubickolva,szóvsl nekünk is hasznos és érdekes is lehet.

A könyvben található verseket a Költő öt ciklusra osztotta. A Későn virrad című ciklus versei a halálról,elmúlásról,emlékezésről szólnak. Általában 6-10 strófából álló,páros rímelésű versek ezek. Az Elvált özvegység a szeretett kedvesre emlékezik,a különösen felkavaró Véglegessé vált a sorrend a család elhunytjait veszi számba. A Valóságos látszat egy mentőautó szirénázásából bontja ki a szituációt.

Az Édentől keletre ciklus versei a köz ügyeivel foglalkoznak,úgy,hogy a történelmet,a politikát,a generációk közötti ellentéteket a személyes sors indigóján itatják át. A költemények formája itt már szabadabb,a sorok egészen hosszúak,kevés a rím. A címadó vers hazánkat az Édentől keletre termő gyümölcsöshöz hasonlítja. A Költözőkben szó esik az Európába érkező migránsokról is. Ágh István szerint a migránsok(a költő nem használja ezt a szót) megszállnak bennünket,mi pedig vezeklünk előttük a más bűnéért. 

A harmadik ciklus címe:Ma esti kérdés. Itt újra a személyes témák válnak uralkodóvá. Hangok,fények,benyomások,különös tárgyak. És rengeteg növény és állat. Ebből a ciklusból recenzens a Rövidzárlatok című költeményt emelné ki.

A negyedik versciklus címe-Itt fekszik a huszadik század-történelmet,háborúkat előlegez. Három egymást követő vers az 1956-os forradalom és szabadságharc epizódjaival,tanulságaival foglalkozik. Arról szólnak ezek a versek,hogy Ágh István miként élte meg a sorsfordító történelmi időket. A Szindbád 2017 a Huszárik Zoltán által rendezett Szindbád c.filmhez kapcsolódó személyes emlékekről szól. A Csoóri Sándor búcsúztatása című vers pedig jóval túlmutat egy temetési beszéden. A rendszerváltás Magyarországának korrajza.

Az utolsó ciklus a legtalányosabb. Három,stílusában leginkább az első ciklus alkotásaihoz hasonlító versben Ágh István jelenkori önmagáról szól. Nem jövőt jósol,nem múltat idéz:a pillanatot próbálja megragadni,az összetett pillanatot. Sikerrel. 

Kinek ajánljuk Ágh István:Elvarázsolt ének című kötetét?Mindenkinek,aki úgy véli,van irodalmi ízlése. Aztán,hogy jól gondolja-e--majd kiderül.

Nap Kiadó,2017.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása