Sz.Kiss János(szerk.):A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség XI. kongresszusa

 Nagyon érdekes forrásmunka az SZ.Kiss János által szerkesztett kiadvány azoknak a történészeknek,akik Magyarország,közelebbről a Kádár-korszak történetét tanulmányozzák. Ebben a kis könyvajánlóban recenzens azt venné sorra,történészként mire is figyelt fel a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség XI.Kongresszusa kapcsán.

1. Hatalmas megaszervezet volt a KISZ,1985-ben több,mint 800 000 tagot számlált.

2. A tagság nagy része a 8 osztályt végezte el,tehát középiskolás volt,az egyetemi és főiskolai hallgatók számaránya 10 százalék.

3. Mi itt,21.századi demokráciánkban,szeretjük azt hinni,hogy a hidegháború idején a mindenkori hatalom képviselőiből hiányzott az önkritika. Ehhez képest a kiadvány meglehetősen önkritikus. Szól az egyre növekvő érdektelenségről,a szórakozás túlzott előtérbe helyezéséről. Egy rövidke mondatban még egy KISZ-hez kötődő cég pénzügyi szabálytalanságairól is szólnak. Tehát az,hogy nem lehetett a hibákról beszélni,1986-ban már nem volt igaz. 

4. Tevékenységében is igyekezett a reform-kommunizmus kettősségének megfelelni a KISZ. Még volt Ifjú Gárda,még alaposan átpolitizált volt a mozgalom-de a kiválasztott kevesek már Finnországba és az NSZK-ba kaptak ösztöndíjat. Sőt,a KISZ még német anarchista ifjúsági szervezetekkel is felvette a kapcsolatot.

5. A demográfiai válság,a születések és a házasságok számának csökkenése már akkor nyilvánvaló volt a hatalom számára. Felismerték a veszélyt,csak éppen nem tettek semmit. 

Szóval,ennyit így,első körben,az SZ.Kiss János által szerkesztett könyvről. Mai ízlésünkkel talán képekkel is illusztrálnánk az eseményeket,ettől eltekintve azonban a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség XI.Kongresszusáról készült kötet szinte hibátlan.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása