Mosóczi András:A gondolkodás forradalma

 A könyv alcíme:Hogyan alakítja a matematika a világot?
A legtöbb ember rosszul van a matematikától. Mosóczi András: A gondolkodás forradalma című könyve ezt a rosszullétet oszlatja el azáltal, hogy megmutatja:az iskolában rettegve emlegetett fogalmak, mint függvény, határhaszon, logaritmus, valójában nagyon is kapcsolódnak a hétköznapi élethez. 
Megtudhatjuk, hogy őseink hogyan hozták létre a számokat, választ kapunk arra a kérdésre, hogy számok vagy betűk voltak-e előbb, s hogy miként alakult ki a kereskedelmi rendszer. Megtudjuk, mire lehet használni hétköznapi életünkben a logaritmust, a sinusfüggvényt. Bevezetést nyerünk az információelméletbe, megtudhatjuk,miként döntsük el matematikai módszerekkel, hogy egy adott információnak mekkora az értéke. Ha titkosan, kódolva akarunk közölni valamit, akkor sem árt tisztában lennünk a matematikai alapokkal. Egy kis technikatörténetet is kapunk Mosóczi Andrástól: megtudhatjuk, hogyan és miért alakult ki a lyukkártya, s hogyan forradalmasította az információelméletet.

Médiafüggő korunkban nem árt azzal tisztában lenni, melyek a média-manipuláció matematikai alapjai. Koronavírusos korszakunkban pedig képet kapunk arról, hogy mit jelent az, ha egy teszt 95 %-os. 

Mosóczi András könyve lényeges, mint a só, vagy mint a levegő. Akármilyen érdeklődésű valaki, mindenképp találkozik matematikával, csak éppen lehet, hogy nem veszi észre. A gondolkodás forradalma ott kell legyen minden család polcán. Hogy amikor valamit gyanúsnak vélünk, akkor kezdjünk el matematikai alapon gondolkodni. Mert úgy igaz. 

Typotex,2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása