Kerttu-Kaarina Suosalmi:A boldogságvadász

 Kerttu-Kaarina Suosalmi finn írónő nevét legfelejebb irodalomtörténészek, specialisták ismerhetik, pedig kiváló klasszisa az észak-európai irodalomnak. Magyarul, tudomásom szerint, egyedül a Boldogságvadász c. könyve jelent meg, sajnos, valahogy elsikkadt fölötte mind a kritika, mind pedig a nagyközönség...

A regény főhőse és narrátora Risto, a kényszerből tanár és örömből író finn, negyvenes éveiben járó férfi, aki nyűgnek érzi egész életét. Felesége, Marjatta, rendkívül ambíciózus, ugyankkor sznob nő, mindenféle társadalmi funkciókat vállal, maximalista, anyagias, és álszent- legalábbis a férfi így látja. A házasságból kiábrándult Risto aztán máshol keres vigaszt, fiatal lányoknál, amiről felesége vagy tud, vagy nem, a férfit már nem is érdekli. Számtalan szeretője közül meghal az egyik, és örökösödési botrány kerekedik a dologból. 
Risto kiábrándult a politikából is. a hatvanas években ő is együtt úszott a szabadság állítólagos mámorában lubickoló hippimozgalommal, de a hetvenes évekre az egykori hippik konszolidálódtak, családot alapítottak, állásuk, néhány esetben komoly politikai karrierjük lett. Azt nem mondhatjuk, hogy főhősünk visszasírja a hatvanas éveket, de valamiféle bárgyú nosztalgiája azért van iránta. Hiszen akkor volt fiatal. 
A harmadik nyomás, ami ránehezedik Ristura, a családi elvásárok. Apósa ugyanis menő vállalkozó, aki nem nézi jó szemmel, hogy veje egyszerű tanár, meg regényíró, s lenézését nem is rejti véka alá. ráadásul azt terjeszti vejéről, hogy szélsőbaloldali, ez pedig egyszerűen nem igaz, de kisvárosban az emberek minden ilyesmit hamar a szájukra vesznek. 

Ristunak tehát nincs könnyű élete. Ám egy szép napon jön valami új, ami megváltoztatja életét. Hogy mi ez, azt nem áruljuk el, inkább azt javasoljuk, tessenek elolvasni A boldogságvadász című könyvet! Könyvtárakban még megvan, ki kell kölcsönözni, megéri ráfordítani az időt, mert remekmű. 

Magvető, 1986, ford.Jávorszky Béla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása