Sir Arthur Conan Doyle:Múmiák meg médiumok. Válogatott misztikus elbeszélések 2.

 Sir Arthur Conan Doyle nemcsak a klasszikus angol kriminek, de a misztikus elbeszélésnek is nagymestere volt, erről tanúskodik a Múmiák meg médiumok című könyv, a Válogatott misztikus elbeszélések 2. kötete. Tandori Dezső fordításában élvezhetjük a kitűnő irodalmi csemegéket. 
A Játék a tűzzel című műben igazi 19.századi viktoriánus szeánszra kalauzol el bennünket a neves brit író. Egy festő mindenféle okkult figurákat fest képeire, nemcsak azért, mert így könnyebben eladhatók a művek, hanem azért is, mert valamiféle furcsa érzés keríti őt hatalmába az unikornisok ábrázolásokar. Elhívják a híres médiumot, Mrs. Delamare-t egy szeánszra, hogy utánajárjanak:csakugyan titokzatos erők kínozzák-e a mestert, vagy a képzelet játéka az egész...Mrs. Delamre játszik a tűzzel, egészen a végső határig elmegy, úgy esik transzba, hogy alig tud visszajönni belőle. A festő és barátai pedig okosabbak lesznek néhány tapasztalattal. 
A Thot gyűrűje a már jól ismert egyiptomi múmai-témát dolgozza fel. John Vansittart Smith egyiptológus gyakran megfordul a Louvre egyiptomi részlegében. Egy nap különös figurával találkozik, aki franciául beszél ugyan, de úgy néz ki, mint aki az ókori Egyiptomból érkezett. Ez a férfi meglehetősen furcsán viselkedik, s egy éjszaka, mikor Mr.Smith már bezáratná magát a múzeumba, au illető igencsak különösen viselkedik. éppen úgy, mint a múmia, mikor életre kel. Kiderül:az ismeretlen azért maradt velünk a földön, hogy megszerezze Thot gyűrűjét. 

Kinek is ajánljuk ezt a könyvet? Bevallom, jómagam nem hiszek az okkultizmusban, ugyanakkor tudomásul veszem azt a tényt, hogy vannak olyan emberek, akik hisznek. Mindenesetre azt tanácsolom, ne habszolja senki az efféle olvasmányokat. Csak szépen, finoman, vatosan, nehogy mi magunk is áldozatává váljunk valmi titokzatos erőnek, aki éppen a sírjából kel ki...

ERI Kiadó, Budapest, 2006. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása