Hegedűs Géza:A méneskúti családirtás

 Hegedűs Géza:A méneskúti családirtás című könyve a 19.századi Magyarország egyik leghírhedtebb bűnügyéről szól.

Egy este a nemes Bergendy család vacsorához ül. Jégbe hűtött húslevest esznek,rántott rövidkarajt petrezselymes burgonyával,utána epret tejszínnel. Vacsora után pár perccel az egész család görcsökben fetreng.Az inas elszalad az orvosért,de már csak Bergendy Andrást,a családfőt és a birtok urát sikerül megmenteni. Halott a feleség,a sógor és az ételbe belekóstoló szakácsnő.

A tudós halottkém megállapítja,hogy a halált koncentrált,viperától vagy gombától származó méreg ölte meg. A csendbiztos kideríti,hogy az egész Osztrák-Magyar Monarchia területén egyetlen tudós képes ilyen vegyületet készíteni,aki nem mellékesen távoli rokona a Bergendyeknek. Ám kiderül,hogy pár hónapja az illető professzor titokzatos körülmények között elhunyt. Halála előtt egy Magyarországról érkező látogatót fogadott. 

S minő meglepetés,arra is fényt derít a nyomozás,hogy Bergendy hajdani felesége szerelmi viszonyt folytatott a professzorral!

Hegedűs Géza könyve krimi. De ne valami akciódús,harcos szórakoztató olvasmányra gondoljunk!Hegedűs Géza bevezet bennünket a 19.század történelmének hétköznapjaiba. Megtudjuk.miként győzte le Ráday Gedeon vezetésével a magyar pandúrsereg a betyárokat. Bevezetésg nyerünk egy 19.századi magyar uradalom életébe. Megfekszi szívünket a már akkor is,a közigazgatás minden szintjén uralomra törő korrupció. S a mindenféle rangok,címek számunkra kacskaringósnak tűnő útja is némileg kiegyenesedik. Amit viszont örökre megjegyzünk:a média már akkor is különböző hatalmi és üzleti érdekek játéktere volt.

A Méneskúti családirtás c.könyvet azoknak ajánljuk elsősorban,akik egyformán szeretim a szépirodalmat,a történelmet és a krimit. Lehet,hogy még élnek ilyen emberek kózöttünk. 

Kozmosz Könyvek,1985.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása