Schmal Dániel:Az elme filozófiája a kora újkorban

 A könyv alcíme (A test-lélek probléma)is mutatja,hogy Schmal Dániel igencsak összetett,mondhatni:évezredek óta fennálló filozófiai kérdések tárgyalására vállalkozott művében. Létezik-e testtől független elme,ha létezik,az hogyan érzékeli a valóságot,és egyáltalán:létezik-e érzékelhető valóság?

Schmal Dániel óriások vállán áll,amikor megpróbálja megfejteni ezen kérdéseket. Csak néhány név a sok közül,a teljesség igénye nélkül:Descartes,Hobbes,Locke,Berkeley,Malebranche (utóbbival kapcsolatban hangsúlyozza a Szerző,hogy túl kevés figyelem irányul rá a filozófiatörténeti kutatásokban),Spinoza,Berkeley,More. Impozáns névsor,de Schmal Dániel nem téved el a sok zseniális elme elméleteinek labirintusában. Végig szilárdan kézben tartja a dolgokat,nagyon tudatos,nyelvezete pedig egy alapvető filozófiai műveltséggel rendelkező Olvasó számára érthető.

Egy ilyen kis terjedelmű könyvajánlóban nincs arra mód,hogy Az elme filozófiája a kora újkorban című könyv óriási anyagát áttekintsük. Inkább egyetlen,ám hatalmas mozzanatot emelnék ki,ez pedig a leibnitzi elmefilozófia. Leibnitz,mint igazi német idealista,azt állította,hogy a valóság minden eleme megfeleltethető egy szellemi dolognak. Ez eddig újplatonizmusnak hangzik. Csakhogy Leibnitz tovább ment. Szerinte a test az univerzum eleven tükre. 

Nekem személy szerint azért rokonszenves ez a megállapítás,mert a modern természettudomány igazolta. Az emberi sejt valóságos kis univerzum,az emberi szervezet pedig együtt él a kozmosszal. 

Hogy kinek ajánljuk Schmal Dániel könyvét?Elsősorban filozófusoknak,egyetemi hallgatóknak. Nem könnyű olvasmány,de az eredmény minden fáradozást,minden elmebeli fáradozást megér.

Gondolat Kiadó,2015.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása