Sir Arthur Conan Doyle:A gázember. Válogatott misztikus elbeszélések 1.

Sir Arthur Conan Doyle nevét elsősorban Sherlock Holmes-történeteiről ismeri a világ. De írt ő nagyon sok misztikus történetet, melyekből magyar nyelven 2006-ban, az ERI Kiadó gondozásában jelent meg kétkötetes válogatás. Az első kötet címe: A gázember. 
Egy ilyen rövid könyvajánlóban nics mód a kötet minden elbeszélését részletesen górcső alá venni. Kiemelnék kettőt. A Borcas Court bikája című történet az ökölvívás világába vezet el bennünket. ( Conan Doyle maga is művelte ezt a sportot). Egy bizonyos Alf Stevens nevű ökölvívó éppen mérkőzésre tart, hogy találkozzon ellenfelével, amikor is útitársával ( aki az elbeszélés narrátora) találkoznak a körmnyék rémével. Két ember állja útjukat, ki akarja őket rabolni. Stevens, a rutinos ökölvívó szembeszáll velük, de esélye sincs: olyan hatalmasakat kap, olyan technikás ellenfelet fog ki, hogy kénytelen elsiemrni vereségét. Mikor aztán vége van az összecsapásnak, a közeli bokorból egy kutya vinnyogását lehet hallani. Kiderül, hogy egy hatalmas, addig soha nem látott méretű terrier ijesztgette az amúgy sem jó formában lévő úriembereket. Betérnek egy fogadóba, s ott elmeséli a kocsmáros, hogy a kutya voltaképpen egy szellem, egy megölt kutya szelleme. 
A "' Sarkcsillag" kapitánya című elbeszélés voltaképpen egy hajónapló részlete, melyet a Sarkcsillag nevű hajó orvosa vezetett. A hajó a Spitzbergáktól északra halászott, amikor is a könyörtelen jég fogságába kerültek. A legénység tagjai különös sikolyokat hallanak, furcsa fényeket látnak, egyre inkább rettegnek attól, hogy természetfölötti erők játszanak velük. A baj az, hogy Craigie, a fiatal kapitány is egyre inkább kísérteteket lát, mégpedig halott szerelme kísértetét. Egy ködös éjjelen aztán a kapitány eltűnik. Pár nap múlva megtalálják a jégmezőn, holtan. Arcán édes mosoly. A történet zárása egyszerűen félelmetes. 
A 249.számú tétel című elbeszélés oxfordi egyetemisták közegében játszódik. Egy Bellington nevű különc diák vásárol egy múmiát. Hamarosan titokzatos balesetek történnek az egyetemi kollégiumban: esés, vízbe fúlás. Bellington nagyon sok keleti tárgyat tart a szobájában, beszél is bizonyos keleti nyelveket. Kiderül: a szobájában őrzött múmia kelt életre, az okozott kisebb-nagyobb- kellemetlenséget az egyetemistáknak. 

A Gázember című kötet misztikus elbeszéléseit Tandori Dezső kitűnő fordításában ismerheti meg a magyar Olvasó.

ERI Kiadó, 2006.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása