Illyés Gyula:Két férfi

 Illyés Gyula:Két férfi c.műve először a Csillag irodalmi folyóiratban jelent meg,folytatásokban. Ezután megjelent filmregény,filmnovella,majd könyv formájában is. Nem is szólva arról,hogy e mű alapján készült a Feltámadott a tenger című film,amely nemcsak a magyar történelmet,de Illyés Gyula művét is meghamisítja. Tipikus Rákosi-korszakbeli szocreál alkotás. 
Illyés Gyula művét tehát 5 különböző formában is megismerte a magyar közönség,ami a magyar irodalomban rekord.
 
Illyés Gyula 1948 végére nagyon nehéz helyzetbe került. Ő nem volt híve a sztálinizmusnak,nem szerette Rákosi Mátyást sem. A Rákosi-korszak kultúrpolitikája,Révai József vezetésével,szerette volna megnyerni a nagy írót. Nyomást gyakoroltak rá,folyton támadták,műveit cenzúrázták. Illyés szeretett volna válaszolni a bírálatokra,de úgy,hogy ne cenzúrázzák ki. Megírta hát a Két férfit,5 különböző változatban.

A mű az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt játszódik. A két férfi nem más,mint Petőfi Sándor és Bem József lengyel tábornok. Mindketten forradalmárok. De olyan forradalmat akarnak,ami valóban a népé,nem sajátítja azt ki egy elit. A forradalmat,a társadalmi átalakulást pedig összekapcsolták a nemzeti függetlenség kérdésével. Világos után aztán ez a forradalom fizikailag elbukik,de szelleme megmarad,örökké élni fog a nemzet tudatában. 
Illyés Gyula e művel saját korának,a forradalmat kisajátító rákosista elitnek kívánt üzenni. Ennek ellenére nem mondhatjuk azt,hogy 21.századi ember számára ez a könyv nem mond semmit. Dehogynem!Hiszen mai korunknak is van olyan elitje,mely szeretne önős hasznot húzni a társadalom munkájából. A Két férfi ma elsősorban nekik szól. No és perszs,mindannyiunknak. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása