Carlos Ruiz Zafón:A szél árnyéka

 A szél árnyéka az utóbbi idők egyik legjobb spanyol nyelvű könyve, megjelenése után nem sokkal már vezette nemcsak a spanyol, de a nemzetközi bestseller-listákat is. Mostanában újra népszerű a könyv, alkotója sajnos, ezt már nem érhette meg, ugyanis 2020-ban, tragikus körülmények között elhunyt. 

A regény cselekménye Spanyolországban, az 1940-es évektől kezdődően játszódik. A második világháború után sokan siratják halottaikat. Daniel, a tízéves kisfiú, anyját vesztette el, és sokáig nem tudja feldolgozni ezt a traumát. Egy éjszaka arra ébred, hogy nem látja maga előtt anyja arcát. elfelejtette. Özvegy apja erre kézen fogja, s elviszi egy titokzatos helyre, amit úgy hívnak: Az elveszett könyvek temetője. Danielnek itt választania kell egy könyvet, amit örökbefogad, gondoz, ami nemcsak egy szimpla könyv lesz számára. A fiú Julién Carax:A szél árnyéka című művét választja. 

Az elkövetkező hetekben Daniel mindent igyekszik megtudni Caraxról, a,it csak lehet. A helyi antikváriusok legnagyobbika szerint Carax nem volt nagy író, éppen hogy csak elkeltek művei néhány tucat példányban. De az antikvárius, aki jelentős képzőművészeti ritkaságokat is gyűjt bemutatja neki vak lányát. Neki ajándékozza A szél árnyékát is. De valahogy, valami furcsa, de nem jó kötődés alakul ki kettejük között. 
A lány ugyanis tíz évvel idősebb nála. Először afféle fivér-nővér viszony alakul ki kettejük között, aztán, ahogy Daniel serdülőkorba lép, teljesen belezúg Clarába. Mindenki helyteleníti ezt a szerelmet, Clara egyáltalán nem viszonozza, mert ő a zenetanárba szerelmes. Aztán Daniel egy éjjel belopódzik Clara lakásába, és ez az éjszaka mindent megváltoztat. 

S ki az a furcsa, ráncos, gyűrött arcú, ellenszenves modorú idegen, aki egy este megállítja Danielt, és ötezer spanyol pezetát, valóságos vagyont kínál az amúgy nem túlzottan magas irodalmi színvonalat képviselő Carax-regényért?

Zafón regénye egyszerre titokregény, szerelmi regény, társadalmi regény- szóval, sokféleképp értelmezhető. Sok rétege van. Érdemes lenne például a könyv politikai utalásait, vonatkozásait megvizsgálni. Vagy elemzési szempont lehet az, amit úgy neveznénk, "romantikus örökség realista talajon"A szél árnyéka remekmű, mindenkinek ajánljuk

Európa Könyvkiadó, 2018. Fordította Vajdics Anikó, Berta Ádám
A Kiadó weboldala:europakiado.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása