Mihail Csernyonok:Gyilkosság családi számlára

 Csernyonok könyve igazi krimi,mely még a hajdani Szovjetunióban jelent meg. A Gyilkosság családi számlára cselekménye azzal indul,hogy kiesik egy nő egy bérház tizedik emeletéről. A rendőröknek az lesz gyanús,hogy fehérneműben van. Öngyilkosok csak ritkán szoktak levetkőzni...Mivel az áldozat még lélegzik,azonnal kórházba szállítják.Egy szemtanú,egy idős asszony,elmondja,hogy szerinte a hölgy nem más,mint a házukban lakó Jurij Pavlovics mérnök volt felesége,Szanya. Majd azt is elmondja,hogy látott a lakásban egy 60 év körüli,hófehér hajú férfit.

Jurij Pavlovics éppen elutazott,a rendőrök átkutatják a lakást,ujjlenyomatokat vesznek. Az egyikről később kiderül,hogy egy ismert betörő ujjnyoma. A mérnök másnap érkezik haza,teljesen meg van döbbenve. Elmondja,hogy volt feleségével újra össze akartak jönni. Fogalma sincs,ki lehetett az a hatvan körüli,ősz hajú férfi.

A történetben képbe kerül még egy nőbolond vízvezeték-szerelő,egy Szanyára féltékeny vénlány,egy mélyen vallásos idős úr,egy ideges sebészfőorvos-valamennyien az 1980-as évek tipikus szovjet figurái.

Nem tudom,megjelenése idején hányan olvasták Magyarországon Csernyonok könyvét,gyanítom,hogy kevesen. Utólag újraolvasva viszont valami furcsa nosztalgia támad az emberben. Minden bűneset és minden ármány dacára van valami békebeli az egészben. A Gyilkosság családi számlára című könyvet azoknak ajánljuk,akik szeretnének kicsit nosztalgiázni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása