Desider Galský:Kalandorok,felfedezők,pénzcsinálók

 Desider Galský könyve az emberi kultúrtörténet legsötétebb fejezeteibe kalauzolja el az Olvasót. A Kalandorok,felfedezők,pénzcsinálók című kitűnő ismeretterjesztő könyv azt mutatja be,hogyan tette tönkre az emberi lelkeket a gazdagság.

A kötet négy nagyobb fejezetre tagolódik. Az első az aranyról szól. Galský bemutata,milyen kegyetlenül,olykor emberi mivoktukból kivetkőzve viselkedtek a 16.századi spanyol konkvisztádorok. Ellátogatunk a koraújkorban ismét kelendő szakembereknek számító alkimisták műhelyébe. És megismerhetjük a világ nagy aranylelőhelyeinek-Dél-Afrika,Szibéria-történetét. 

A második fejezet a kaucsukról szól. Talán nem is gondolnánk,mekkora kereslet támadt erre a furcsa,fából kinyerhető anyagra a 19.századi ipari forradalom terjedésével. Hány és hány indián és afrikai halt meg a kegyetlen európai birtokintézők korbácsaitól. Hatalmas harc dúlt az európai hatalmak között is a műkaucsuk kifejlesztéséért,s nem is hihetnénk,mekkora szerepe volt a műkaucsuknak az első világháborúban.

A harmadik fejezet a gyémánt kultúrtörténetét tárgyalja. Megismerjük a világ nagy és híres gyémántjainak,pl.a Koh-i-Nornak történetét. Ott vagyunk az első kísérletezők műhelyében,akik műgyémántot próbálnak előállítani. Megismerjük a világhírű lelőhelyet,Kimberley-t. Három hosszabb szövegrész is részletesen tárgyalja Szibéria gyémántjának felfedezését

A negyedik fejezet pedig az olajról szól. Itt elég terjedelmes szövegrész foglalkozik a számviteli tisztviselőből milliárdos vállalkozóvá emelkedett John Rockefeller brilliáns,ámde elég erőszakos üzleti húzásaival. S ami a legmeglepőbb része Galský könyvének: a Szovjetunió megalakulásában és első éveinek történetében is igen nagy szerepet játszott az olaj.

Kinek ajánljuk a Kalandorok,felfedezők,pénzcsinálók című könyvet?Mindazoknak,akik érdeklődnek az emberi történelem gazdasági mozgatórugói iránt. Mivel Desider Galský műve még a hidegháború idején jelent meg,egy kicsit talán jelentőségénél többet foglalkozik az akkori Szovjetunió lelőhelyeivel,szerepével. Ettől eltekintve azonban kitűnő könyvvel van dolgunk,melyet élvezet olvasni. Talán antikváriumokban még megvásárolható.

Fordította Körtvélyessy Klára. Kozmosz Könyvek,1980.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása