Kurt Vonnegut:Éj Anyánk

 Kurt Vonnegut,az amerikai irodalom klasszikusa. Éj Anyánk című könyvében egy meglehetősen összetett világú hős különös életét mutatja be,olykor szatirikus,máskor filozofikus hangvételben.

Howard Campbell jr. a második világháború idején náci propagandista. Az a feladata,hogy minél több amerikait megnyerjen a Harmadik Birodalom ügyének. Angol nyelvű rádióműsorait milliók hallgatják az éterben. Campbell jó barátja Goebbelsnek,és Hitler is nagyon kedveli. Csakhogy Campbell kettős életet él:titokban az amerikaiaknak kémkedik. Ezt csak hárman tudják róla,Roosevelt elnök,Donovan tábornok meg egy titokzatos összekötő.

A háború után Campbell új személyazonosságot kap,és New Yorkba költözik. Több,mint tíz év után azonban felfedezik kilétét és rejtekhelyét. Összeverik a lakása előtt. Ráadásul amerikai szélsőjobboldali szervezetek is rátalálnak,akik példaképnek tartják őt. Hogy változatosabb legyen az élet:a szovjetek is meg szeretnék szerezni Campbellt,úgyhogy titkosügynököket küldenek rá. Izrael titkosszolgálata pedig gőzerővel vadászik az egykori rádiós sztárra.A novellaszerű szövegrészekből álló regény úgy pörög,hogy sokszor alig tudjuk követni. 

Vajon kimászik a bonyodalmakból az egykori kém?Vonnegut regényének egyik cselekményszálát a kaland adja. Legalább ilyen fontos azonban a főhős lelki fejlődése:kiábrándulása,egyre erősbödő cinizmusa. Az Éj Anyánk egyszerre mutat történelmi valóságot,enged bepillantástvegy rendkívűl bonyolult ember pszichéjébe,és szórakoztat. Amúgy vonneguti módon.

 Fordította Békés András. Helikon Kiadó,2016.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása