Carl Zuckmayer:Farsangéji gyónás

A kalandos életű Carl Zuckmayer német írót elsősorban színdarabjairól és filmforgatókönyveiről ismeri a német és az európai közönség. Farsangéji gyónás című bűnügyi regénye inkább kitérőnek tekinthető pályafutásában-ennek ellenére remekül sikerült könyvről van szó,mely számos nyelven megjelent 

A történet 1913-ban játszódik a németországi Mainzban. Éppen farsang van,az egész város jelmezbe öltözött. A katolikus templom ezidőtájt üres,mindenesetre Heinrici atya,biztos,ami biztos,helyet foglal a gyóntatószékben. Hamarosan egy dragonyosegyenruhát viselő katona érkezik. Bűnös vagyok-mondja,de többet már nem tud mondani. Leszúrják egy késsel.Mire Heinrici atya feleszmél,már csak a holttest van ott.

Közben odakint zajlik a farsangi ünnepély. A Panezza család fejét,legidősebb tagját,Mainz egyik leggazdagabb polgárát,megválasztják a farsang királyának. Miközben szerepére készülődik,a Panezza-villába váratlan vendég érkezik. Viola, a Palermoban élő unomatestvér az,akinek a fiatalok nagyon megörülnek,az idősebb generáció már kevésbé...

A vizsgálóbíró, a halottkém,az ügyész pedig teszik a dolgukat. Azonosítják a templomban talált holttestet. Igencsak meglepő eredményre jutnak:az áldozat ugyanis állítólag egy éve meghalt,mégpedig a francia idegenlégió katonájaként esett el egy,a berberek ellen vívott harcban. De akkor hogy került Mainzba?Letartóztatják az áldozat testvérét,akinél rengeteg pénzt és egy pisztolyt találnak. De vallomást nem tud tenni. Merthogy holtrészeg.

Carl Zuckmayer nem krimiíró,hanem író,aki bemerészkedett a krimi területére. A Farsangéji gyónás sem tucatkrimi,hanem irodalmi értékű krimi. Részletező leírások,árnyalt és hiteles pszichologizálás,a mainzi farsangi parádéban való elmélyülés jellemzi ezt a nagyon érdekes könyvet. Azoknak ajánljuk,akik már túl sablonosnak érzik a klasszikus angol,francua,amerikai krimi-történeteket,és szívesen olvasnának valami mást. Zuckmayer könyve más. De vigyázat,nagyon más!

Fordította Beck Péter. Magvető,1976.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása