Mark Hebden:Pel és a kopó

 Vannak olyan krimik, melyben valamilyen nyom helyes értékelése vezet el a tetteshez. Aztán vannak olyan krimik, ahol a lélektan a kulcs a gyilkos megtalálásához. Mark Hebden: Pel és a kopó című könyvében az események közötti összefüggések megtalálása oldja meg a rejtélyt. 

Egy francia kisvárosban két nagy bűnöző banda viaskodik egymással: Duche és Belec bandája. Mindenféle bűnt elkövetnek:drogkereskedelem, prostitúció, rablás, védelmi pénz, stb. Egy esős őszi napon Duchet-t holtan találják egy sikátorban, valaki leszúrta. A rendőrök azonnal Belecre gyanakszanak, csakhogy neki sziklaszilárd alibije van. Az is rejtély, hogy az áldozatot miért nem kísérték a testőrei.
Ugyanebben a városban elrabolnak egy dúsgazdag üzletembert. Csakhogy a családja úgy viselkedik, mint akit az egész nem érdekel. A feleség jön-megy a városban, vásárolgat, s bárki érdeklődik férje holléte után, csak annyit mond: biztos elment valami fiatal nővel, majd visszajön. A rendőrök kissé furcsának találják ezt a viselkedést. 
Ugyanebben a városban garázdálkodik egy éjszakai rém. A megszokottól eltérő szexuális orientációjú férfiakra és nőkre vadászik éjszakánként, jégcsákánnyal fejbeveri áldozatait. 

A rendőrség tehetetlen. Ebben a városban nincsenek ilyen mértékű bűnözési hullámhoz szokva. A rendőrfőnök éppen ezért felkéri Pelt, az öreg nyomozót, hogy szervezzen spéci csapatot az ügyek felderítésére. Pel valami turpisségot sejt  dolog mögött. Az biztos, hogy nem ért egyet azzal, hogy mindenféle pszichogusokat meg szociológusokat küldenek a nyakára, állítólag azért, mert ők majd segítik a rendőrség munkáját. 

Mark Hebden krimije- túl azon, hogy igencsak szórakoztató olvasmány- valós társadalmi problémákat feszeget. Hol kezdődik a bűn, és mi várható el a társadalomtól annak érdekében, hogy minél kevesebb emberből váljon veszélyes bűnöző? Ezek a kérdések a mai napig aktuálisak. Ezért aztán minden olvasni szerető ember szíves figyelmébe ajánljuk Mark Hebden:Pel és a kopó című könyvét. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása