George Sava:Csengettek

 George Sava ( 1903-1996) Londonban magánpraxist folytató sebészorvos volt. Csengettek című könyve az 1930-as évek nagy orvosi sztorijaiból ad közre néhányat, persze, hogy autentikus legyen, mindegyiknek Sava doktor a főhőse. Megannyi megható emberi történet,félreértéseken alapuló humor, orvosi kudarcok és sikerek, új eljárások és bevált módszerek adaptálva a 20.század harmincas éveinek világához- 19 történet, realista módon leírva. A Csengettek című könyv olvastatja magát, ha egyszer elkezdtük, nincs az a pénz, amiért letennénk. Ebben a rövid könyvajánlóban néhány történetet kiemelünk a sokból, reflektálunk ezekre, hogy így faragjunk kedvet az olvasáshoz. Irodalomtörénetileg annyit érdemes mondani, hogy az 1930-as években kezdett megjelenni a brit könyvpiacon az orvosi bestseller. Sava könyve is az lett, ám igen magas színvonalú és nagyon életszerű, tekintve, hogy praktizáló orvos eseteiből állt össze. 

A Meghasadt a szíve, némileg spoileres című novella főhőse öt olasz, akik egyszerre érkeznek a rendelőbe, és elképesztő hangzavart csinálnak. Mivel többen már ismerik a doktor urat, elkezdenek neki hízelegni: maga az egyetlen reménységünk, mihez is kezdenénk maga nélkül, stb. Sava doktor gyanakodni kezd, kéri, mondják el, miben segíthet. Az öt olasz öt testvér. Az apa szívbeteg, meg kellene gyógyítani. Már több orvosnál jártak, de mindegyik elutasította, hogy megműtsék az öregurat, mert nagyon magas a kockázat. Azt várják Sava dokitól, hogy ő majd tisztán belgyógyászati úton-módon meggyógyítja a közel kilencvenéves bácsit. Ám, mikor két nap múlva meglátogatja a családot a Sohoban, az infarktusos apa már halott. Akkor ment el a földi világból, mikor az öt testvér a rendelőben járt. Szomorú történet.

A Csak ösztön című novella egy új sebészeti eljárás bevezetésének története. Sava doktort felkeresi rendelőjében egy igen különös modorú férfi. Középkorú, inkább idős. Bankigazgató volt. Az utóbbi pár évben egyre gyengébb az emésztése, rendszeresen fáj a gyomra. Most már ott tart, hogy hetente egyszer van széklete. Az orvosok bélsüllyedést diagnosztizáltak nála, s különböző fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezelték. A páciens azt kéri, Sava doktor műtse meg. Csakhogy a doktornak fogalma sincs, mit lehetne ezzel a betegséggel kezdeni műtéti úton. Aztán eszébe jut, hogy van a testben egy szalag, melyet függesztőszalagnak hívnak ( nem tudom, a mai orvosi terminológia hogyan nevezi), és ezt fel lehetne használni arra, hogy.. És megszületik egy új műtéti eljárás. 

A Gyereket óhajtott című történet- egyszerre tragikus és vidám. Egy fiatal házaspár, már hét éve házasok, gyereket vár. Az anya teljes erőből készül az anyaságra, veszi a sok babaruhát. Tüzetesebb vizsgálat után azonban kiderül, hogy nem gyerek az, amit a hasában érez, hanem jóindulatú daganat. Ezt a házaspár nem hajlandó elhinni. Csak amikor már nagyon fáj az asszonynak, mennek vissza a doktorhoz. A műtét sikerül. Vajon lehet még az asszonynak gyermeke? Kiderül a történet végén. 

Lány a trapézon.Egy cirkuszban baleset (?) történik: a férfi és a női légtornász nem tud összekapcsolódni, a lány lezuhan a trapézról, bele hálóba, onnan kipattan, és a földre esik. Súlyos sérülései keletkeznek, nyílt combörés, az artéria is átszakadt. A lány hol eszméleténél van, hol nincs. Mivel az artéria átszakadt, amputálni kell a lábát. Soha többé nem fog légtornászkodni, pedig nagyon jól fizető angliai szerződése van kilátásban. Sava doktornak támad egy ötlete, egy olyan sebészeti eljárás, amit addig csak a legmenőbb európai és amerikai klinikákon alkalmaztak, mindössze tíz esetben. A műtét sikerül, a lány lábát megmentették. 
Pár év múlva pedig érkezik egy telefon. Egy döbbenetes dolgot közöl a hang. 

Ajánljuk George Sava:Csengettek című könyvét mindazoknak, akik szeretik a jó novellákat, a mérsékelten rejtélyes történeteket, és az igazi, elhivatott orvosokat. Meg a jó írókat. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása