Szilvási Lajos:Ördög a falon

 Szilvási Lajos a 20.század második felének, a Kádár-korszaknak egyik legnépszerűbb bestseller-írója volt, könyvei ma már elképzelhetetlenül magas példányszámban keltek el. Az adott kor társadalmi kofliktusait ábrázolta, a lehetségekhez mérten őszintén. Általában azzal az értelmiségi réteggel foglalkozott, azoknak az életét tanulmányozta, akik 1945 után, munkás- vagy parasztcsaládból váltak ki , és lettek orvosok, ügyvédek, tanárok, tisztviselők. Ma már könyvei nem annyira népszerűek, pedig van közöttük néhány örökévényű remekmű.
Ilyen például az Ördög a falon. Nagyon rövid spoilert közlök a regényről, elöljáróban kiemelve, hogy komoly lélektani regény ez, nem feltétlenül a cselekmény hordozza a mű lenyegét. 

Egy tizennyolc éves fiú azt a vádat szegezi negyvenéves apjának, hogy túlságosan belekényelmesedett az életbe,nincsenek olyan konfliktushelyzetei, melyek átélésével és megoldásával fejlődhetne. Az apa elmesél egy történetet, mely velük esett meg, és amely mggyőzően cáfolja a fiú vádjait. 
Egy ötfős társaságot képzeljünk el, negyven év feletti férfiakból áll, akik az egyetem óta tartják a kapcsolatot (ez manapság ritka, de azért előfordul). A társaság tagjai:Simon Sándor repülő alezredes. Deák Tibor sebész. Tatár Márton, kormánytisztviselő, e történet voltaképpeni főszereplője. Zakariaás Bertalan, autószerelő, Kelemen doktor. Peterdi Mihály, a balatondiósdi plébános. 
Egy nyári napon, valamikor júniusban, Peterdi plébános meghívja a csapatot a Balaton mellé. Borozgatnak, kicsit fürdenek, munkahelyi nehézségekről, főnökeikről mesélnek pletykákat, megbeszélik, hogy imi a helyzet otthon, nézik a vizet, élvezik, hogy a megfeszített munka után pihenhetnek egy pár napot. Csakhogy az élet közbeszól. A szomszédék kertésze átszól, hogy jöjjnek már át az urak, mert valami baj van. Igaza volt. A fényesen berendezett villa előterének padlóján tizennyolc év körüli lány fekszik, félholt állapotban. Rengeteg gyógyszert vett be, ráadásul még fizikai sérüléseket is okozott magának. Deák doktor megpróbál életet önteni a lányba, házi eszközökkel még gégemetszést is végez. A mentők a lányt az intenzív osztályra szállítják, a kiérkező rendőr pedig titoktartást fogadtat az urakkal. Merthogy a villa tulajdonosa Madaras, egy menő  állami export-import cég vezetője, az öngyilkos höly pedig a lánya. 
A társaság öt tagja legszívesebben el is felejtené az egészet. Tatár, a kormánytisztviselő azonban nem nyugszik. Gyanúsnak talál néhány körülményt.
- Hogyan jutott be a lány a nyaralóba?
- Miért volt akkor rendetlenség, miért voltak feldúlva a szobák, a páncélszekrény ajtaja kiszakítva. 
Idegenkezűség gyanúja továbbra sem áll fenn, éppen ezért nem érti Tatár az egészet. Találkoznak Madarassal. A porig sújtott apa elmondja, hogy már évek óta gondok voltak a lánnyal, nem járt rendesen suliba, meg egyéb bajok is akadtak. Rendszeresek voltak a veszekedések,ilyenkor a lány mindig a nyaralóba menekült. A z utolsó csepp a pohárban az volt, hogy nem sikerült a gyerek érettségije, háromból is meghúzták. Az apa azonnal veszekedni kezdett, a lány pedig kiment a nyaralóba, a szülők engedélye nélkül elvitte a kocsit. A házban található felforsulásra Madaras nem tud magyarázatot. 

Spoiler vége. Azért ajánlom ezt a könyvet mindenki, különösen a kamaszkorú gyermekkel rendelkező szülők figyelmébe, mert a történet örökérvényű tanulsággal szolgál, és minden korban lesznek lázadó kamaszok, és mindig lesznek szülők, akik nem tudják, hogyan bánjanak velük. 

Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1973 ( az első kiadás, ezt követte még legalább kettő). 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása