Agatha Christie:12 új Miss Marple-történet

Először 1927-ben olvashattak az angolul értők Miss Marple-történetet Agatha Christie tollából. A talpraesett hölgy, aki látszatra pont ugyanolyan volt, mint az angliai eldugott falvak vénkisasszonyai, rendszeresen lefőzte a rendőrséget- merthogy akárhová ment, mindenhol csak gyilkosságba ütközött.  
Mivel a Krimi Králynője már nincs köztünk, fekértek 12 menő bestsellerírót, írjanak ők is egy Miss Marple- történetet, a maguk stílusában. A karakter nem váltzohat, a történeteket viszont a 20.század bármelyik évtizedére helyezhetik. Zseniális történetek születtek. ebben a könyvajánlóban kiemelnék a jók közül a legjobbakat, erről írnék afféle spoilert. Miután pedig ezeket elolvasták,fel lehet keresni valamelyik internetes áruházat és rendelni...

Lucy Foley:Bűnök kis helyeken. Miss Marple éppen Prudence nevű, kissé konzervatív életvitelű és gondolkodású barátnőjénél tartózkodik, és arról vitatkoznak, eldugott kis angol falvakban történik-e gonoszság. Miss Marple szerint igen- nagy tapasztalata van a gonosz felderítésében- Pridence szerint inkábbb nem. A faluban egyébként valami pogány szertartás emlékére éppen nagy népünnepély van. A két öreg barátnő sorra kitárgyalja a flausi pletykákat. A kórusvezetőnő, Prudence szerint, nem az, akinek mondja magát, olyan furcsa az akcentusa. A kertek alatt átsétálnak a francia nő házához, de beleütköznek egy álrcos meneküő férfiba. Miss Marple már ekkor rosszat sejt. A francia nőt holtan találják, kezében egy levéllel: tudom, ki vagy valójában. 
Eddig a mindenki számárajól kivehető látszat. Miss Marple azonban megérzi, hogy valami nem stimmel, mintha valaki a háttérből játszana velük. És akkor felfedezi hogy a halott nő keze...- és itt a spoiler véget ér. Nem akarunk semmit elvenni az olvasói élményből. 

Val McDermid:A második gyilkosság a paplakban
Remek novella. Mary, a meglehetősen bénácska szolgáló felmond a lelkészéknél. Miss Marple siet Griselda és férje segítségére, beajánlja florát. Csakhogy egy nap éppen az elbocsátott Maryt taláják holtan a konyhában. Slack felüghyelő nem érti, hogyan követhetnek el két gyilkosságot egy lelkészlakban, és nem kifejezetten örül annak, hogy Miss Marple már megint beleártja magát a rendőrségi nyomozásba ( félti a hölgyet). A tiszteletes és Miss Marple meglátogatják Mary jelenlegi munkaadóját, Miss Hartnellt. Átkutatják Mary szobáját. Találnak egy rakás levelezőlapot, melyet a falu autószerelője, Bill Archer küldött a lánynak. Miss Marple a szobában alaposan szemügyre veszi a következő tárgyakat:
- erdei tisztást ábrázoló " ügyetlen kép"
- olcsó falitükör 
Hogy ezeknek mi köze van a mindeneslány meggyilkolásához, az kiderül Val McDermid novellájából. 

Natalie Haynes:Visszafejtés. A novella címe a kötés-horgolás egyik műszava:ha valaki elrontott valamit, lehetősége van visszafejteni és a rontott részt újraközni vagy horgolni. A cím azt is sugallja, hogy a bűntény megoldása a múltban keresendő. 
Egy angol kisvárosban- vagy inkább faluban- vagyunk, valamikor a második világháború után. Egy furcsa idegen érkezik a városba, afféle mezőgazdasági mindenesként dolgozik, jól végzi munkáját. Ám egyik nap összeverekszik a rövidárukereskedővel, ez lesz a falu pletykatémája hetekig. Aztán egy nap holtan találják az ismeretlent, egy nyílvesszővel ölik meg, ráadásul a nyilat a tettes kihúzza áldozatából. De rosszul csinálja, mert a fegyver beletörik. A rövidárukereskedő semmit nem tud az egészről, viszont a volt nem nyit ki. A kereskedő fia is igen gyanúsan viselkedik. Miss Marple rádöbben, hogy valami múltbéli dolog lesz a rejtély kulcsa...

Felmerül a kérdés:a mai bestsellerírók méltó utódoknak bizonyultak-e? Szerintem igen, jó történeteket írtak, korhűeket, és még Miss Marple karakterét is eltalálták. 

Helikon Kiadó, 2023. Fordította Kada Júlia,Katona Ágnes,Molnár Eszter, Sipos Katalin


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása