Varjú Éva:Útközben.Valahol Európában

 Varjú Éva:Útközben.Valahol Európában című könyvét elsősorban azoknak ajánljuk,akik szeretnek utazni. Továbbá nagyon jó példa ez a könyv arra,hogy az új típusú médiumok-jelen esetben internetes blogok-nagyon jól együttműködnek a hagyományos információközlési formákkal-jelen esetben a könyvvel. Varju Éva nem arra törekszik, hogy sziszttematikus útikalauzt adjon a járatlan Olvasó számára, inkább saját személyes élményeit ismerteti a kíváncsi érdeklődőkkel. 

A kalandos utazások Európa egyik emblematikus országából,Franciaorszából,indulnak. Megismerkedünk a világ legnagyobb és leglátogatottabb múzeumával,a Louvre-val,a kultúrtörteneti érdekességeken túl praktikus információkat is megtudhatunk:pl.hogyan és mennyíért tudunk jegyet foglalni a neten. Az Eiffel-toronyra is felmászunk.Feljutunk a Montparnasse toronyra, mely sokáig Franciaország legmagasabb épülete volt, s amelynek különlegessége, hogy 40 másodperc alatt jutunk fel lifttel az 56. emeletre, ahol is étteremben ebédelhetnek azok, akiknek van pénze ilyesmire. Áhítat fog el bennünket a Saint- Chapeéée gótikus tornya láttán ( mellesleg: kissé drága a belépő...). Az Invalidusok templomában peidg Bonaparte Naóleonhoz kapcsolódó emlékekben ( pl. szobrában, asztalában, lovában(!) gyönyörködhetünk, megidézve a 19.század elejének történelmét. De eljuthatunk az ország egyik legkülönlegesebb tartományába, Bretagne-ba, ahol is a Szerző, Varju Éva, négy napot töltött. Itt látta meg az Atlanti-óceánt, itt látta, hogy dagály után hogyan gyűjtik össze az emberek a partra sodródott kagylókat- igen, belőlük lesz az osztriga. Annyira plasztikus, jól megfogható a leírás, hogy szinte halljuk az Atlanti-óceán hullámzását, érezzük a bőrünkön a dagályt. De eljutunk a Földközi-tenger partjára is, Nizzában esszük a híres, lecsószerű ételt, a ratatuoille-t, amely ismerős lehet a magyar gasztronómia kedvelői számára, mivel lecsószerű étel ( a 2020-as évek főzőversenyeneinek köszönhetően nálu nk is népszerű étel lett). De meglátogatjuk a másik "ikonikus" várost, St.Tropezt is. 
A következő ország, ahová eljutnk, Portugália,. Érdekes, hogy Varju Éva kedvenc úticéljait felsorolva, Párizs mellé helyezi Lissszabont. Megismerkedünk a manzárdtetős házak tervezőjének, Carlos Mardelnek életútjával, s egyértelműen bizonyossá válik számunkra, hogy a neves építész bizony magyar  származású volt. Beleássuk magunkat a lisszaboni tömegközlekedés rejtelmeibe, különböző kártyákat kell vásárolni, de ezek más-más társaságok közlekedési eszközeire szólnak. Ellátogatunk Alfamiába, a volt munkásnegyedbe, mely azóta már az alsó középosztály otthona. Belegondolunk, milyen lehet egy 17 kilométer széles folyótorkolat- a Tajo folyó ugyanis a tengerhez érve kiszélesedik, és a Vasco da Gama híd ilyen hosszú kell legyen, hogy elérjen egyik parttól a másikig. Magyarországot illetően az alábbi úticélokat ajánlja Varju Éva:
-Budapest
- Balaton
-Jászdózsa
- Mátra, csodaszép fényképpel. Kicsit úgy éreztem, saját hazájának nagyobb teret szentelhetne. De ez nem ront semmit a könyv tartalmi színvonalán, sőt! 
Görögországból egy kevéssé ismert turistacélpontot ismerhetünk meg: Tesszaloniki és Paralia nem tartozik a legforgalmasabb nyralóhelyek közé, de éppen ezért lehet érdekes az európai turista számára. 
Olvashatunk még- többek között- Belgium,Csehország, Horvátország, Németország, Olaszország, Svájc,és még nagyon sok ország és terület. Varju Évának komoly utazási tapasztalata van, ezeket a tapasztalatokat kitűnően át is tudja adni. Én jót szórakoztam a könyvön, ki is jelöltem magamnak néhány,még ezután felkutatásra váró útictélt. Tegyenek így Önök is! Ajánlom az Útközben. Valahol Európában című könyvet az utazni zeretőknek, de azoknak is, akik még csak ezután kezdik el járni a világot. 

Szerzői Kiadás, 2016.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása