Steven Harmath:A chicagói krónikás

 Steven Harmath az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, és ott újságíróként dolgozott. A chicagói krónikás című kitűnő könyvben válogatást olvashatunk a Szerzőnek a 2000-s években, főként amerikai magyar lapokban megjelent cikkeiből. A legkülönbözőbb témákban alkotott Harmath István nagyon jó, " önmagát olvastató" publicisztikákat. Néhányat ezek közül külön is szeretnénk az Olvasó figyelmébe ajánlani, hogy aztán antikváriumokban vagy könyvtárakban ráleljenek erre a kiváló könyvre, és olvassák végig. Én együltömben olvastam el, egyszeűen nem tudtam abbahagyni. 

A titokzatos Rudas. Szoktuk mondani, hogy mi, magyarok nem becsüljük meg kellőképpen a tehetségeinket. Erre Rudas Tibor lehetne az állatorvosi ló. A legtöbb magyar- szerintem- azt sem tudja, kicsoda ő. Pedig olyan világsztárok producere volt, mint a híres tenor, Luciano Pavarotti. Elérte, hogy a korábban csak neves operaházakban fellépő művészek eljöttek Las Vegasba, hogy kaszinókban mutassák meg tudásukat. 

Ünnep előtt. A külhoni magyarság egyik összekovácsoló eszköze az egyház-lehetne. Csakhogy az amerikai magyar történelmi egyházak híveinek száma 2000 óta csökken, a templomokat egyre nehezebb fenntartani, karbantartani. Azon gondolkodhatunk el e cikk olvastán, hogy itthon, az " anyaországban", jelentenek-e még megtartó erőt az egyházak.( És ez a cikk 2001-ben íródott. Azóta vajon romlott vagy javult a helyzet?)

Csak olasz konyhát! Mi, világtól némileg elzártan élő magyarok, úgy tudtuk a mainstrem médiából meg a turisztikai kiadványokból, hogy a magyar konyhát a világon mindenhol különleges módon megbecsülik. Harmath István, egy évtizedek óta " kint élő" magyar szemével másképp látja mindezt. A budapesti éttermek többsége- Szerző véleménye szerint- a minimális higiéniai előírásoknak sem felelnek meg, a mosdók állapota katasztrofális, a pincérek- akiknek higiéniája hagy némi kívánnivalót maga után-  feleslegesen sürgetik a vendéget. A legendás rántott húst sem rendelik már iényes emberek, mert a magyar vendéglőkben többször is felhasználják ugyanazt az olajat, ki tudja, mi sült benne előtte...Viszont a budapesti olasz éttermekkel a Szerző maximálisan elégedett. 
Azóta persze változott a helyzet, már Magyarországon is vannak Michelin-csillagos éttermek. Lehet, hogy pont az ilyen cikkeknek köszönhetően éledt fel a vendéglátószakma?

" Külön-külön vagyunk valakik, de együtt rettenetesek vagyunk"- ez már történelem. Csoóri Sándor lemondott a Magyarok Világszövetsége elnöki posztjáról, helyére az ismeretlen Patrubányi Miklóst választották. Harmath szerint az új elnök nem fogja tudni megvalósítani elképzeléseit, mert nincs hozzá anyagi forrása. Az aműgy általában a középosztályhoz tartozó amerikai magyarság körében nincs ( nem volt) bázisa az MVSZ-nek. 

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akiket érdekel Magyarország, akiket érdekel Amerika, s akik szeretik a véleménycikket, mint műfajt. Nagyon korrekt, lelkes, elkötelezett újságírót ismerhetünk meg Steven Harmathban. 

Masszi Kiadó,Budapest,2003. A Kiadó webáruháza a Püski Kiadó webáruházával közös. 

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása