Nemere István:Démonok órája

 Nemere István a 20.századi Európa egyik legsikeresebb bestseller-írója. Írt sci-fit (megválasztották Európa legjobb sci-fi írójának is),kalandregényt,thrillert,romantikus regényt-de komoly történelmi könyveket is publikált. A Démonok órája igen izgalmas politikai krimi. Az alábbi könyvajánlóban rövid,bevezető jellegű spoilert közlök,de nem veszem el a Kedves Olvasótól a szükséges és elégséges izgalmakat.

A történet egy amerikai kisvárosban játszódik,valamikor a 20.század vége felé. Vilar magánnyonozói irodája nem most éli fénykorát,a detektívnek konkrétan egyetlen ügyfele sincs. Csak régi barátnője,Rina tart ki mellette,olykor eljátsza a titkárnő szerepét. Egy nyári délutánon azonban ügyfél jelentkezik. Egy vidéki sportszergyáros-középosztályhoz tartozó,irányításhoz szokott ember-fia eltűnt,méghozzá úgy,hogy kocogni indult,és nem tért haza. A történelem szakos egyetemista fiatalember eltűnéséről a rendőrség gyakorlatilag semmit nem derített ki,de az az igazság,nem is nagyon strapálták magukat. Azt mondták az aggódó édesapának, hogy tizennyolc éven felüli személy esetében alapos ok kell a nyomozás megindításához.Pedig az azért gyanús,ha valaki sportruhában tűnik el otthonról...A gyáros elmondja Viralnak,hogy fiával voltak magatartásbeli gondok,konkrétan nem bírta elviselni,ha nem neki lett igaza. Az apa úgy fogalmaz:Albertnek labilis az idegrendszere,különösen édesanyja halála óta. Sokszor volt baja a világgal,olyankor hisztizett, kiabált. Többször voltak fegyelmi problémái az egyetemen is. Viral elvállalja az ügyet,kétezer dollár előlegért. Ezután ebédelni megy. Itt találkozik az államügyésszel,aki hogyléte és munkája felől érdeklődik. A nyomozó-aki korábban húsz évig rendőr volt-természetesen jó képet vág a dologhoz,sikeresnek állítja be üzletét. Az államügyész hümmög,távozik,Viral pedig eszik tovább. A dolog több,mint elgondolkodtató.

Viral magánnyomozó leutazik az eltűnt fiatalember szülővárosába,Fregóba. Kérdezősködik Albert ismetőseitől. Albertről volt barátnője,Samantha,nem túl hízelgő dolgokat mond. Nem tartja normálisnak a srácot. Azontúl,hogy nem lehetett vele rendesen kommunikálni,volt egy rögeszméje:a történelmet a nagy egyéniségek csinálják. Nagy egyéniség pedig bárki lehet,csak akarni kell. Albert viszont távol állt attól,hogy nagy egyé iség legyen. Igazából félénk volt. Ám Viral kideríti,hogy félénksége ellenére helyi bűnözőkkel barátkozott. Albert egy igencsak összetett jellem.Ezt erősíti meg egy másik lány is,aki még fényképet is tartott a fiúról,a képet valami buliban szerezte. Csakhogy a lányt-aki gyanús telefonhívást intéz egy ismeretlen személyhez- még aznap meggyilkolják. A helyi rendőrség elkapja Vilart. Megdöbbennek,amikor kiderül,hogy volt kollégáról van szó.Spoiler vége.

A Démonok órája egyszerre pszichológiai krimi és a Chandler-féle keményebb,akcióra épülő bűnügyi regény igen szerencsés egyvelege. Ezt nagyon eltalálta Nemere István!Ajánljuk a könyvet minden krimirajongónak. Ma már inkább csak antikváriumokban lehet megvásárolni a Démonok órája című könyvet.

Zrínyi Katonai Kiadó,1989.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása