Sarah Pearse:A pihenőhely

 Sarah Pearse a modern krimiíró-generáció elképesztően tehetséges tagja. A magyar Olvasók előtt A szanatórium című könyve tette ismertté nevét. A pihenőhely némileg más műfaj, jobban hasonlít a klasszikus angol krimire, mindenesetre megvalósul benne mindaz, amit egy krim-thrillertől elvár az olvasóközönség: feszült, izgalmas, meglepetésekkel teli ( szó szerint az utolsó oldalig). Az alábbi rövid könyvajánlóban közlük egy rövid spilert a könyvről, de senki kedvét, senki izgalmát nem akarom elvenni, úgyhogy lesz, amit még ebből a rövid ismertőtőtl is kihagyok. 

Anglia déli partjai mentén található Cary Island szigete. Egy menő építési vállalkozó elhatározza, hogy wellness- centrumot építtet itt, a LUMEN-t, ahol is középosztálybeli és annál feljebb levő angolk és külföldiek pihennetik ki a hétköznapok fáradalmait. Csakhogy a szigetnek félelmetes híre van: korábban iskola működött itt, s 2003-ban a gondnok meggyilkolt több gyermeket. Ráadásul a szigeten áll egy szikla, amely a halál kászásának alakjára hasonlít. Szóval, kísértetjárta hely ez, sokan nem szeretik. 
Három testvér és egyí hozzájuk csapódó unokatesó elhatározza, hogy eltölt itt pár napot,legalább kibeszélik az életüket. Jo, a mindig eleven,olykor törtető közösségi média-sztár; Hana, a befelé forduló, a világgal éppen rosszban levő óvónő, aki nemrégen vesztette el egy balesetben társát, Liamot; Beata, a mindig precíz,kissé konzervatív üzletasszony, valamint Maya, a képzőművészi hajlamokkal megáldott unokatestvér. Csakhogy történik egy kis változás: Bea az utolsó pillanatban lemondja az utazást, elküldi maga helyett a pasiját, bizonyos Seth nevű urat, akit Hana nem igazán kedvel: vagyonos, nagyképű, felszínes és mindenkivel flörtöl. Velük van még Caleb,Bea fiúja, aki olyan furcsa, titokzatos karakter, senki nem tudja hová tenni. Az első napon különös baleset történik: valaki lezuhan a jógastúdió teraszának korlátjáról. Hana éppen arra jár, beáll a bámészkodó tömegbe, s megdöbbenésse látja, hogy a halott nő nem más, mint Bea, az ő testvére, akinek itt sem kellene lennie, hiszen állítólag lemondta az utazást. 
Máris felmerülhet az Olvasóban két kérdés:
1. Bea valóban lemondta az utazást, vagy ezt csak Jo állítja?
2. Ha tényleg lemondta az utazást, akkor mit keresett a szigeten?
Elin nyomozó, aki hatalmas családi tragédián van túl, visszatér a rendőrség állományába, és máris megkapja ezt az ügyet. A kamera jól láthatóan rögzíti, hogy Bea áll az erkélyen, leesik a kendője, Bea utánakap, ám nem tudja kontrollálni testének nehézségi erejét, és átzuhan a korláton. Minden tisztán kivehető. De a nyomozót- akinek élettársa nem mellesleg a LUMEN wellnesscentrum belsőépítésze- valami zavarja. Mintha valami nem egészen lenne tökéletes azon a felvételen. 
Eltelik két nap, látszólag mindenki elfeledi a balesetet, amikor újabb bejelentés érkezik: eltűnt a sziget egy ikdolgozója, egy jól ismert búvár. A fiatalember végre előkerül, de eltűnik Seth. Sethet meglehetősen furcsa pózban, a partok közelében, búvárruhában találják meg. Oxigénpalackja légzőkészülékének szelepe el van zárva, ráadásul maszkja olyan, mintha valaki le akarta volna tépni róla. Itt már semmi ktéség nincs: gyilkosság történt. Találnak Seth közelében valamit- azt, hogy ez mi, ebben a spoilerben nem írom le. Ráadásul Maya emlékszik arra, hogy előző éjszaka valaki...- ez a mondat is befejezetlen marad. Kiderül, hogy Seth és apja- és itt vége a spoilernek, a többit meghagyom a Kedves Olvasónak. minden krimirajongónak szívből ajánlom Sarah Pearse könyvét, kitűnő, nem csodálkoznék, ha hazánkban az Év Bestsellerei között tartanánk számon. 

Külön is felhívnám a figyelmet a három nővér pszichológiájának rendkívül finom, alapos írói bemutatására. Nagyon nagy megleleptések érik az embert, amikor tanulmányozni kezdi ezt a három, teljesen eltérő karaktert. 

21.Század Kiadó, 2022,fordította Borbély Judit Bernadett. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása