Li Kaj-Fu és Csen Csiu-Fan:Mesterséges intelligencia 2041

 Li Kaj-Fu korábban olyan neves cégek felső vezetésében dolgozott, mint például a Microsoft, a Google. Jelenleg ő a Világgazdasági Fórum Mesterséges Intelligncia Tanácsának társelnöke. Csen Csiu-Fan kiváló sci-fi író, a Kínai Science Fiction Világszövetség elnöke. A tudós, a technológiai fejlesztő és az író kiváló összmunkája a Mesterséges Intelligencia 2041. Tíz vízió az ember és a technológia kapcsolatáról című könyv. Szerkezeti felépítése is különleges:egy sci-fi történet után- mely történet középpontjában természetesen a Mesterséges Intelligencia áll- következik az adott történethez kapcsolódó háttér-tudásanyag. Nagyon új szemléletű ez a kiváló könyv, kitágítja az Olvasó gondolkodásának határait. Néhány szubjektyv megjegyzést fűznék a könyvhöz, elsősorban arról, számomra milyen újdonságokkal szolgált a könyv, nekem, mint Olvasónak, milyen új élményeket, paradigmákat teremtett. 

A Bevezetőből röviden képet kapunk a Mesterséges Intelligencia történetéből. Li Kaj-Fu négy fejlődési fázist különít el ( 11. oldal):
1.hullám:Internetes MI, ide tartozik a weboldalak böngészése, használata, az online játék, az online kereskedelem
2. hullám:Üzleti MI,Ide tartoznak az online pénzügyi szolgáltatások, az online ellátási láncok, az egészségügyi szolgáltatások, a back office
3.hullám:Érzékelés MI-vel. Ide tartozik pl. a biztonság, külkereskedelem,a tárgyak intenete ( IoT), intelligens otthon, intelligens város
4. hullám:Autonóm (önvezérlő) MI:mezőgazdaság, gyártási technológia, önvezérlő járművek

Néhány észrevételem lenne ehhez a táblázathoz:
1. A különböző fázisok, hullámok, a Föld egyes területein nem egyidőben mennek végbe. Kultúrától, történelmi sajátságoktól is függ, adott országban, régióban az MI melyik alkalmazási területe élvez elsőbbséget. Hogy saját hazámat, Magyarországot, hozzam példaként:nálunk az okosotthonok még nem terjedtek el olyan mértékben, hogy azt mondhatnánk rájuk: jellemzőek, gyakoriak. Ugyanakkor szinte minden magyar ember vásárolt már neten,szinte mindenkinek van bankkártyája, mobiltelefonja és a mezőgazdaságban is alkalmazzák már az MI-t. Viszont az okosvárosok kérdése- hát, az nálunk még jó pár évtized múlva kerül elő, legalábbis abban a formában, ahogyan ezt a kifejezést a szakemberek többsége érti. Ugyanakkor a biztonság területén még nem nevezném általánosan elterjedtenek az MI használatát. 
Tehát azok az országok, melyek nem élenjárói a technológiai fejlődésnek, később ( mai világunkban ez néhány év késést jelent) kapcsolódnak be a folyamatokba, az egyes fázisokat saját gyakorlatukhoz, életmódbeli és kulturális sajátosságokhoz igazítják. 
Az MI használatában kulcsfontosságú továbbá az edukáció. Az egyes országokban ki kell épülnie azoknak az oktatási hálóknak, melyben szakemberek megtanítják az embereket az MI alkalmazására. Sok országban ilyen oktatók, ilyen edukációs rendszerek még nincsenek.

Az első történet Indiában játszódik, és a célfüggvény- problémával foglalkozik. A mesterséges intelligenciák fejlesztőinek többsége úgynevezett célfüggvénnyel látja el " találmányát". Csakhogy előfordulhat, hogy az MI túlságosan is célfüggvényre koncentrál, minden más szempontot háttérbe szorít. A fiatalok szerelmesek lesznek egymásba, de mivel a fiú szegényebb, mint a lány családja és rosszabb környéken is lakik, a biztosító folyamatosan az egészségügyi kockázatok növelését észleli, ezért megemeli a biztosítási díjat. Ennek történetnek annyi a tanulsága, hogy az MI nem lehet szemellenzős, tudnia kell kezelnie az emberi problémákat. 

Nagy hatással volt rám az Ikerverebek című történet. Két kisfiú elárvul, miután a szülők balesetet szenvednek. A két srác koreai elitiskolába kerül. Minden tanuló választhat magának mesterséges- intelligencia-társat, aki személyre szabott oktatási tervet készít nekik. Egyikük, Aranyveréb, sikerorientált MI-társat választ magának. Ezüstveréb viszont Asperger- szindrómás, csendes, nyugodt gyermek.A két fiú már kezdettől ellenérzéssel van egymás iránt. Aztán telnek az évek, más-más nevelőszülőkhöz kerülnek. Ezüstveréb szerencsére olyan cslaádhoz kerül, ahol művészi készségei kibontakozhatnak. De mi lesz Aranyverébbel? A Pak család generációkon át saját üzleti sikereit építgette. Vajon Aranyveréb megtalálja helyét ebben a környezetben? Kiderül a történetből. 

Ajánljuk a Mesterséges Intelligencia 2041 című kiváló könyvet mindenkinek, ,hiszen ez a jelenünk, jövőnk. Különösen ajánljuk a mű elolvasását informatikusoknak, mérnököknek, tanároknak. Rendkívül érdekes, hasznos, a magyarországi könyvpiacon teljesen új szemléletű könyv. 

HVG Könyvek,2022.Fordította Kozma Dániel

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása