Margaret Atwood:Rendbomlás

 Margaret Atwood a világ egyik legismertebb írója, gyakorlatilag minden neves nemzetközi irodalmi díjat elnyert már (a Nobelen kívül). Többszörös Man Booker-díjas, ezt nem sokan mondhatják el magukról. Mestere a költészetnek ,a regényírásnak, s most a Rendbomlás című kötetében a magyar Olvasó számára is bizonyítja: a novellának is. Ez a könyv kimagasló alkotás, mindenkinek ajánljuk, aki bármilyen módon és mértékben is, de szereti a nemes, komoly irodalmat. Ebben a könyvajánlóban most nem spoilert közlök, hanem egyszerűen elmondom erről a könyvről, Margaret Atwood kiváló alkotásáról, személyes benyomásaimat. Miért szép?- teszem fel a kérdést önmagamnak, mint az egykor híres-hírhedt esztétikai szöveggyűjtemény alkotói. 
Íme, a válaszok! 

1. A mai Olvasó számára, sajnos,nagyon aktuálissá vált a könyv címe- persze, nem ez a fajta aktualitás a legfontosabb egy irodalmi novellagyűjtemény esetében, de azért rátesz egy lapáttal az élményre. Ma, a 21.században, mindannyian a rendbomlás állapotát éljük, s valószínűleg sokan korábban is ezt élték, csak valahogy nem figyeltünk kellőképpen oda rá. Ebben a világban a fájdalmak már nem kerülnek a tudatalatti mélyére, hanem a felszínen kölcsönhatásbalépnek egymással: mint ahogy a tehén is saját társai között érzi jól magát, a lelki fájdalom is megtalálja saját párját. Vagy párjait.
 
2.A novellák főhőse, Nell teherként hordozza az életet, míg Tig éli. Nagyon sok mai nő van abban a helyzetben, hogy önkéntelenül, a férfi szándékaitül függtlenül, alárendelődik egy párkapcsolatban, s ezt az alárendelt szerepet hordozza egy életen át. Nagyon szomorú, sajnálatos dolog ez, nem tudom, mit lehetne ez ellen tenni. Nell már kisgyermek korától traumák sokaságában él, a legnagyobb trauma édesanyja gyengesége, depressziója, melyre édesapja nem tud miként reagálni... Nell soha nem lát maga körül harmonikus férfi-nő viszonyt, éppen ezért képtelenné válik ilyen kapcsolat megélésére, pláne kialakítására. Tig alárendeltként kezeli a nőt, csak egy háttérfigaraként, aki azért él, hogy Tig az álmait megvalósíthassa. Tig nem gonosz,csak  nagy tervei vannak- melyek nem manipulatív, hanem másokat nagyon is segítő tervek- de ezeket úgy valósítja meg, hogy nem kezeli Nellt egyenrangú lényként. Ő az elős házasságból származó két srác pót-anyukája, aki leckét ír a gyerekekkel, mos rájuk, olykor-olykor pedig becsukja a szemét, amikor a gyerekek olyat tesznek, amit nem kellene. Tig tipikus amerikai dinamikus self-made-man ember, Nell nem az. 

3. A kötet legjobb alkotásai azok a novellák melyek közvetlenül ábrázolják ember és Természet ellentmondásos viszonyát: hol harmónia uralkodik " kettejük" között, hol vetélkedés, de előfordul az is, amikor az embernek az életét kell mentenie. A harmonikus állapotot pedig gyakran humorral, iróniával érzékelteti Atwood. Gondoljunk csak a párját elvesztő szegény pávakakasra, aki ezután a közönséges tyúkokhoz jár udvarolni! Vagy a tehenekre, akik folyton kiszöknek meglehetősen alacsony kerítésen, hogy csatlakozzanak egy közeli tehéncsordához, együtt legelésszenek a fajtársakkal. Mert mindegyik lény a hasonló lények közelségére vágyik. A fehér ló pedig az utóbbi évek irodalmának egyik legviccesebb állat-karaktere. Atwood leszámol a természethez és farm-élethez fűződő naiv illúziókkal: a természet, főőként az állatvilág olykor veszélyes, nem igazán akarja, hogy uralkodjunk rajtuk. Ahogy mi megismerjük az őgyengeségeiket, ők is megismerik a mi gyengeségeinket. 

4. Van egy motívum, amely végigvonul az összes novellán: Nell ellentmondásos viszonya a gondoskodáshoz, a klasszikus anya-szerephez. Kiskorában úgy érezte, nem boldogul idegileg túlérzékeny testvérével, emiatt folyton furdalta a lelkiismeret. Felnőttkorában sem tartja magát igazán jó szülőne, ninics is saját gyermeke. Nell élete finoman szólva sem harmonikus. Egész élete vágy a rend, a béke,a nyugalom után, de valahogy ezt soha nem találja meg, mindig jön valami ami egycsapásra véget vet a képzelt idillnek. 
Ajánljuk Margaret Atwood:Rendbomlás című könyvét mindenkinek, aki szereti a jó lélektani irodalmat, és együtt rezdül lelke és intellektusa az olvasott sorokkal. Gyönyörűség, olvassák el! 

Jelenkor, 2022.Fordította Csonka Ágnes. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása