Jean-Luc Bannalec:Halál Bretagne-ban

 Jean-Luc Bannalec ( a név írói álnév, az igazit nem áruljuk el, hiszen a Szerzőnek sem ez a szándéka) Halál Bretagne-ban című könyve klasszikus krimi- egyúttal valami jóval több. Az Olvasó, miközben Dupin felügyelővel együtt Bretagne kiszámíthatatlan időjárású tájait járja, elgonodlkozik természetről, hagyományokról, pénzről és emberi kapcsolatokról. Az alábbi könyvajánlóban egyrövidke spoilert közlök erről a könyvről, aztán lehet menni a könyvesboltba, az antikváriumba vagy a könyvtárba, mert ezt a könyvet el kell olvasni. 

Jöjjön hát egy rövid tartalmi összefoglaló! A történet Bretagne-ban, Franciaország egyik lgkülönlegesebb földrajzú és éghajlatú tartományában játszódik, valamikor a 21.században. Gyilkosság történik Pont Avenben, a szállodáiról és művésztelepéről ismert kisvárosban, ahol a 19.század folyamán Gauguin, Monet és sok más híres festő is megfordult. Az egyik legrégibb szálloda 91 éves tulajdonosát, Pierre-Louis Pannecet gyilkolják meg, mégpedig kegyetlenül, sok sérülést okozva, 4 késszúrással. A vérző holttestre a szálló éttermében- amely tele van híres festmények másolataival- bukkant rá a pincérnő. Mivel a Pannec család köztiszteletben áll, Dupin felügyeőn már a nyomozás kezdetén nagy a nyomás. Az öreg szállodatulajdonos napjai mindig ugyanúgy teltek:legtöbbet a hotelben tartózkodott, és este mindig megivott egy almalikőrt. Hanem az utóbbi időben új szokást vett fel: körülbelül egy-másfél órás sétára indult, a környező erdő felé. 
Kiderül, hogy Pannec úr nemrégiben orvosnál járt, aki azonnali szívműtétet javasolt neki, a koszorúerek állapota miatt, az öregúr azonban visszautasított mindenféle orvosi beavatkozást. Az orvos szerint Pannecnek már csak napjai voltak hátra. Azt is megtudják a nyomozók, hogy Pannec felhívta a közjegyzőt, mert módosítani akart a végrendeletén. Amikor feltérképezik az áldozat családi kapcsolatait, nem túl szívderítő kép tárul a nymozozók elé. Pannec évtizedek óta nem beszél a féltestvérével, részben anyagi, részben politikai ellentétek miatt. Fiával sem túlzottan jó a viszonya:az áldozat úgy gondolta, a fiú nem elég vállalkozó szellemű, nem elég magabiztos, túlzottan hajlamos a megalkuvásra. Ennek ellenére ráhagyja a szállodát. 
Arról is értesülnek a nyomozók, hogy Pannec úr nagylelkű adományozó volt, a helyi múzeum is az ő anyagi támogatásával működött. Dupin felügyelő találkozik a múzeumigazgatóval, de egyáltalán nem tesz rá jó benyomást az illető. Az áldozat legjobb barátja, Delon úr, pedig semmi lényegeset nem mond, de Dupin érzi, hogy mondhatna, ha akarna. A nyomozók érzik, hogy a család és a szálloda személyzete  valami nagy dolgot titkol a hatóságok elől. 
Annak a napnak estéjén, amikor a rendőrségi helyszínelők elhagyják a szálló éttermét, betörés történik. Valaki feltörte a pecsétet és behatolt az étterembe. Látszólag semmiféle kár nem keletkezett. Csakhogy Dupin felügyelő ezt nem hiszi, ok nélkül senki nem tör be valahová. Egyedül marad a gyilkosság helyszínén, bezárkózik és gondolkozik- ez a szokásos munkamódszer. És akkor valami feltűnik neki, egy homályos érzése támad: valami, ami ott van, nem illik oda. Nem tudja megfogalmazni, hogy mi, de van valami oda nem illő. A nyomozás úgy hozza, hogy másnap megint együtt kell ebédelnie a múzeumigazgatóval- és ebéd közben beugrik neki, mi az, ami nem nem illik abba az étterembe. És Dupin előtt kibontakozik Bretagne történetének egyik legnagyobb volumenű, elképesztően rafinált gyilkossága. 
De újabb haláleset történik: az áldozat lezuhant egy szikláról, a helyszínelők találnak idegen lábnyomot is. 
Dupin tudja, igaza volt. Beindul a gépezet, és egy ördögi,kapzsiság és lélektani tényezők által motivált bűntényre derül fény. 

Jean-Luc Bannalec nagyon jól "megkomponálta" ezt a regényt. forulat és felismerés egymást követik, mint az antik drámákban, változó a dinamika, hol felpörög, hol lassul, ez nöel ia cselekmény feszültségét. Mindeközben megismerkedhetünk Bretagne-val, Európa egyik legkülönlegesebb vidékével: a legnagyobb tonhalhalászhellyel, a legtöbb népviseletet felvonultató tájegységgel stb. Megtudjuk, hogy vannak vidékek, ahol az Armorica, azaz a Tenger országa és az Argoat, a fák országa találkozik. Gyönyörű tájakra kalakuzol el bennünket a Szerző, ahol nőnek fenyők is és pálmák is. Mert a természet ilyen:különleges, furcsa. Ajánljuk ezt a könyvet minden olvasni szerető embernek. 

General Press Könyvkiadó, 2022. Fordította Csősz Róbert

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása