Kovács Zsolt:Állatok és állatkertek

 Állatkert. Legtöbbünk számára gyermekkori élmény, egy szép vasárnap délután, mikor is apuval meg anyuval mégnéztük a ketrecben tarott majmot, meg a vízilót, meg ettünk egy fagyit, aztán irány haza, készülés a hétfői iskolára. Megcsináltad már a házit? Meg, persze...

Kovács Zsolt: Állatok és állatkertek könyve arra döbbenti rá az Olvasót, hogy az állatkertek nem pusztán turistalétványosságok, vagy kisgyermekek hétvégi szórakozásai. Fontos szerepük van a fajmegőrzésben, a szaporításban, az egyes állatfajokkal kapcsolatos tudományos kutatásban. Szerző különbséget tesz a szafaripark, a vadaspark és a valódi állatkert között. Aztán szépen végigelemzi, melyek is a legfontosabb előnyei, problémái, feladatai egy modern állatkertnek. 

Megfelelő, természetes közeget kell biztosítani a fajok számára. Kovács Zsolt kiemeli a svédországi Höör állatkertjét, ahol ugyan nincsenek árkos kifutók, de minden állatnak egy hektár (!) terület jut. A majmok el tudnak bújni, ha éppen szükségük van rá, a vendégek pedig annál nagyob izgalommal várják, hogy meglássanak egy-egy állatot, s ha meglátják, annál jobban örülnek neki. Sokkal nagyobb élményt nyújt egy efféle állatkert, mint a hagyományos betondzsungel. 

Nagyon fontos, hogy a korszerű, 20.század végi-21. századi állatkert kialakítása nem pusztán pénzkérdés. Kovács Zsolt kiemeli a stockholmi állatkert példáját, ahol is rengeteg pénzből építettek betonállatkertet. 
Az is fontos, hogy ne olcsó turistalátványosságokkal próbálják becsábítani a közönséget ( pl. cirkuszi mutatványok, kisautók a gyerekeknek), hanem valóban komoly, tudományos feladatot is vállaljon a zoopark. Szerző kiemeli a barcelonai, 14 hektáros létesítményt, amely mellett természettudományi múzeum is található. 

Kiknek ajánljuk ezt a könyvet? A válasz erre nagyon egyszerűnek tűnik: minden állatbarátnak. Csakhogy azért az állatbarátságban is akadnak fokozatok. Az Állatok és állatkertek című könyv inkább a mélyen elkötelezetteknek való, akik már jól ismerik ennek a csodálatos világnak egy-egy részterületét. 

Aqua Kiadó, Budapest, 1996.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása