Szalay Péter (szerk.):A magyar sport 40 éve

 Ez a könyv 1985-ben jelent meg,s a magyar történelemben is korszakhatárt jelentő 1945.évtől számított 40 év sporttörténetét tárgyalja. Egyetlen nehézsége akadhatott a könyv szerkesztőjének:kit vagy mit hagyjon ki...

Micsoda aranykora volt ez a magyar sportnak! Ekkor vált legnépszerűbb sporttá a labdarúgás.Nem is csoda,hiszen az Aranycsapat, Puskásék, később, a hatvanas években Alberték, a hetvenes években Fazekasék mai szemmel nézve csodálatos eredményeket értek el. De a többi labdajáték is jeleskedett:vízilabdában,röplabdában,kézilabdában,kosárlabdában is születtek nagyszerű eredmények (utóbbit tekintve 1955-ben férfi csapatunk Európa-bajnoki címet ünnepelhetett,legyőzve a Szovjetuniót).

De voltak csodálatos eredményeink egyéni sportágakban. Sok olimpiai aranyat szereztünk úszásban,öttusában,ökölvívásban,bírkózásban. A korszak végére Magyarország a világ egyik kajak-kenu nagyhatalma lett. 

És mégis...Hiába szerezték az érmeket olyan legendáink,mint Papp László,Balczó András,Kozma Pici,a 20.század magyar sportélete reménytelenül futballcentrikus volt. A magyar közönség a magyar sport egészét a futballról ítélte meg. Ez a szemlélet a mai napig érezteti káros hatását. Sokáig nem becsültük eléggé világ-és Európa-bajnok úszóinkat,tornászainkat,birkózóinkat,ezért aztán sok sportpályafutás torzóban maradt. Nem tudta kihozni a versenyző a maximumot. 

Ez persze semmit nem von le A magyar sport 40 éve című könyv értékéből. Okosan szerkesztett,színvonalas munkát tettek le az asztalra Szalay Péter és alkotótársai. Az évszámokból adódóan hamarosan itt az alkalom az újabb 40 év történetének megírasára. Hiába,mi öregszünk,csak a sportolók lesznek egyre fiatalabbak...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása