Ebert Mária-Szirmai Zsuzsa:Öné a szó. Magyar- angol amerikai ill. angol- amerikai magyar tematikus szótár nyelvvizsgára készülőknek

 A kissé hosszú cím nemes tartalmat takar. Akármilyen szintű nyelvvizsgára  is készülünk angolnól, előbb vagy utóbb beleütközünk abba az akadályba, hogy hoppá, nincs meg a szükséges szókészlet. Erre a problémára jelent megoldást Ebert Mária és Szirmai Zsuzsa hosszú című könyve, amit ebben a könyvajánlóban Öné a szó címmel fogunk illetni, az egyszerűség kedvéért. 
A könyv jóval felülmúlja a hasonló témában megjelent munkákat, mégpedig azért mert:
1. Az amerikai angolról is tájékoztat, nem csinál úgy, mintha az  csak egy dialektus volna. 
2. Elég sok jelentést fűz az egyes szavakhoz, a " megbízható" magyar szóra például hozza a reliable, dependable, trustworthy angol megfelelőket, s nem mulasztja el közölni a tanulóval, hogy ezeket az USA-ban is használják. 
3. Nagyon differenciáltan ad példamondatokat az egyes szavakhoz, például a 41. oldalon megkülönbözteti a lift szó angol és amerikai alakját ( lift illetve elevator), és külön mondatban említi, hogy a lift elromlott, illetve ,hogy a lift üzemen kívül van. Ez azért szerencsés ,mert a nyelvvizsgán vagy a való életben mindkét alakkal taálkozunk. 
4. Maga a szókincs is nagyon tetszetős. A szóbeli nyelvvizsgán véleményem szerint fontos, hogy valami egyéni nyelvhasználatot is mutasson az illető,. Ehhez Ebert Mária és Szirmai Zsuzsa könyve maximális segítséget ad, olyan szavakkal, mint pl. gavalléros, hivalkodó, színváltozás, előre programozható ( presetable), ökörfarkleves ( oxtail-soup), és még sok hasonló szóval. Úgyhogy lehet tanulni választékos beszédet is. 

Kiknek ajánljuk az Ebert-Szirmai szerzőpáros könyvét? Hát, elsősorban a nyelvvizsgára készülőknek, aztán meg- mindenkinek, aki angolul tanul. Aki külföldre akar menni. Aki vezető lesz egy vállalatnál. Egyszóval, mindenkinek. 

Ktűnő könyv, szerintem az egyik legjobb nyelvkönyv, amit Magyarországon valaha kiadtak. 

GRIMM Könyvkiadó, Szeged, 1997. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása