Gilbert Kaith Chesterton:Az ember, aki Csütörtök volt

 Gilbert Kaith Chesterton a 20.század első felének brit sikerírója volt, tucatnyi bestseller kötődik nevéhez. Többek között ő alkotta meg a minden bűnügybe belekontárkodó pap, Brown atya alakját. Az ember, aki Csütörtök volt című könyve nem krimi, hanem szatíra. A Rémálom alcímet viselő könyv ajánlóját úgy is kezdhettük volna:amikor az angol humor találkozik a politikai szatírával. 

London egyik művésznegyedében egy Gregory nevű költő az úr.Ő a szellemi vezér, ő tart előadásokat a művészet és kultúra teremtő erejéről, a költő mindenen felül álló szabadságáról, és némi politikai anarchizmusról. A környéken lakók Gregoryt mint csúcsértelmiségit tisztelik és becsülik. Csakhogy ezt a szellemi királyságot veszély fenyegeti: odaköltözik egy Syme nevű férfi, aki pontosan ellentétes eszméket vall költészetről, politikáról, mint amiket Gregory hirdet. Syme szerint a költészet kispolgári, a jó vers kiegyensúlyozott, mértéktartó. Syme is legalább ugyanolyan karizmával rendelkezik, mint Gregory, a környék egyre konszolidálódó lakossága pedig egyre inkább az új vezetőben bízik. 

Gregory anarchista és tagja egy klubnak, amely különböző összeesküvéseket tervez, amiket aztán nem hajt végre. Syme beépül ebbe a csoportba. Ő lesz a Csütörtök fedőnevű tag. A főnök, Vasárnap, rendkívül ellenszenves, mindenki által gonosznak tartott figura, Kedd le is akarja őt váltani. A hét főnök összegyűl, hogy újabb összeesküvést terveljen ki. Csakhogy ezúttal hiba csúszik a számításba...

Chesterton e könyvében karikírozza kora baloldali mozgalmait. A túlzott elméletieskedést, az irreális vágyálmokat, a politikai tájékozatlanságot veti a szemükre. De a könyv végén, az a meglepetés, amit most nem árulunk el Látogatóinknak, nos, az lehetne a valódi megoldás a brit baloldal korabeli válságára. Mint a történelemből azóta tudjuk, ez a megoldás még csak fel sem merült. Az Egyesült Királyság politikusai nem olvastak Chestertont. 

Szólni kell arról is, mi nem ez a könyv. Az ember, aki Csütörtök volt című műbe sokan belolvastak olyat is, amit Chesterton a leghatározottabban tagadott. Nem szól a könyv Istenről, Vasárnap nem Isten metaforája, hiszen gonosz. Van úgy, hogy egy művet félreértenek. 

Kinek ajánljuk Az ember, aki Csütörtök volt című könyvet? Hát, tulajdonképpen mindenkinek. Szeretni kell hozzá az angol humort, az önmagába forduló duplacsavaros iróniát, meg aztán nem árt egy kis történelmi- politikai érdeklődés sem. Ha ez megvan, bizonyosan élvezni fogják ezt a remekművet. 

Fordította Rakovszky Zsuzsa. Helikon Kiadó, 1987.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása