Marc Baaij-Patrick Reinmoeller:A nyerő stratégia feltérképzése

 A könyv alcíme:Sikeres stratégia fejlesztése és végrehajtása turbulens piaci környezetben

A mai gazdasági környezet és a 21. századi világ általában véve nagyon gyorsan változó, ahogy a könyv alcíme is mondja: turbulens. Ilyen gazdasági-társadalmi-politikai környezetben vajon hogyan tervezhetnek a vállalatok közép- és hosszútávú stratégiát működésük valamely területén, vagy éppen az egész vállalatra kiterjedően?
Marc Baaij és Patrick Reinmoeller: a nyerő stratégia feltérképezése című könyve arról szól, hogy sehogy. Az ún. VUCA világban ( aki esetleg nem tudán, mit jelent ez, megtalálja a könyv 21.oldalán) a hagyományos stratégiai elékpzeléseket el kell vetni. Mégpedig azért, mert előre meghatározott hibákkal kalkulál. Új térképezési módszereket kell találni, másfajta szociális tényezőket kell figyelembe venni. Ráadásul téves az a korábbi hit, miszerint az agilitás helyettesíti a stratégiai tervezést. 
A klasszikus SWOT elemzést továbbra is használni kell a Szerzők szerint, de ezt is másképp, mint eddig tették: két-két térképet kell készíteni. A stratégiai opciókat kreatív gondolkodással, induktív érveléssel és deduktív érveléssel lehet megvalósítani. Mindhárom a maga helyén jó, megvann a maga helye a vállalat stratégiai tervezési bázisában. 

Baaij( holland szakember,korábban az IBM-nél is dolgozott) és Reinmoller ( Japánban is tanított) tehát a korábbiaktó eltérő vállalati tervezésre próbálja ráhangolni Olvasóit. Kiknek is ajánljuk ezt a könyvet?
Ajánljuk egyrészt multinacionális cégek menedzsereinek, azoknak is, akik nem kifejezetten stratégiai tervezéssel foglalkoznak, hiszen egy-egy gondolat az ő részterületüket is érintheti. Másrészt ajánljuk olyan, a vállalkozói szférában már otthon mozgó KKV-menedszereknek, akik szintet akarnak ugrani. Merthogy ők már az új módszert fogják megtanulni, a régi, mára már elavult metodika helyett. A nyerő stratégia feltérképezése című könyv nem könnyű olvasmány, alaposan át kell gondolni minden mondatát, de megéri. Remek szellemi kaland és a vállalatot is eddig nem ismert lehetőségekhez juttatja. 

Pallas Athéné Könyvkiadó Kft, Budapest, 2019.
A Kiadó weboldala:pallasathenekiado.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása