Bán Tamás:Magyar és keresztény értékek

 Bán Tamás több, mint 650 oldalas monográfiát írt a magyar történelemről. Egy ennyire rövid terjedelmű könyvajánlóban természetesen nem térhetünk ki mindenre. Úgyhogy recenzens inkább azt a módszert választotta, hogy szól arról mi tetszett neki ebben a könyvben, és néhány gondolatot ejt arról mi az, amit a további kiadásokban módosítani kellene. 

Nagyon tetszik a könyv alcíme: " A magyarok története az idők kezdetétől napjainkig". Bizony, az idők kezdetétől, mert a magyarság már egészen korán kialakult, ezt Szerző régészeti leletekkel, antropológiai és nyelvészeti bizonyítékokkal is alátámasztja. Az őstörténettel kapcsolatban Bán Tamás elítéli a dogmatikus finnugorisztikát, de nem esik túlzásokba,sem, elutasítja a fantazmagóriákat. 
A könyv koncepciója: a magyarságnak, mint keresztény entitásnak történetét bemutatni. Ezt Bán Tamás kitűnően meg is valósította. Így kerül be a magyarság történetét tárgyaló könyvbe Sarlós Boldogasszony vagy az Árpád-ház szentjeinek sokasága. Jómagam nem hagytam volna ki Bocskai István prófétai elhívását, illetve jobban kiemeltem volna I. Rákóczi Görgy keresztény vallásos motívumait. Talán jobban ki lehetne emelni az 1944-45.év történéseit, azt, hogy a keresztény egyházak sok tagja vett részt az üldözöttek mentésében, szembehelyezkedve a hivatalos politikával. Annak nagyon örültem, hogy szólt a pünkösdi mozgalmakról is. 
Kifejezetten nagy érdeme a könyvnek néhány nagy, a magyar történelemben jelentős csata leírása. Nikápolyi csata, Kőszeg ostroma illetve védelme, az 1849.évi tavaszi hadjárat harcai, ezek valahogy mind hiányoznak a magyar történeti köztudatból. A temesvári ütközetről például én csak annyit tudtam, hogy a törökök hitszegő módon lefejezték Losonczyt, a magát szabad elvonulásra megadó várkapitányt. Most megismertem az egésznek a lefolyását, a hátterét. 
Amit viszont nagyon hiányoltam, az a dualizmus. Egyszerűen hiányzik a könyvből. Megszakad a fonal. Világos után pár oldallal már rögtön a világháborúról olvasunk. Persze, ennek lehet ideológiai oka is, de szerintem meg lehetett volna írni keresztény szempontból ezt a fejezetet is, pl. a polgári társadalom és a kereszténység címmel. 
Érzelmileg a könyv legmegragadóbb része az aradi vértanúk utolsó szavainak felidézése. Nagyon szíven üt és mélyen elgondolkodtat. 

Bennem az a kérdés merült fel: lehet-e alternatív tankönyvként használni Bán Tamás munkáját a középiskolákban? Hát, materialista szemléletű állami iskolában elég nehezen tudom elképzelni, de egyházi iskolákban talán igen, bár ott is eléggé szűrni kellene belőle. Nem is beszélve arról, hogy terjedelemben a katolikus-protestáns egyensúlyt be kellene állítani. 

Amit még ki kellene javítani egy következő kiadáshoz, az a tipográfia. Jónéhány sajtóhiba maradt a könyvben, sok térkép pedig egyszerűen nem látszik. Egy kis csiszolás és rendben is vagyunk. 

Nagyon színvonalasnak tartom a könyvet, várom a második kiadást. 

PrintPix Nyomda és Grafikai Stúdió, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása