Pintér István:Pokol és mennyország

 Ne ijedjenek meg, nem a kedves keresztény Látogatóinkat akarjuk riogatni a pokollal. Pintér István könyve egészen másról szól:a futballról. Mégpedig a futball VB-k történetét ismerteti, rendhagyó mdon, egyéni stílusban, mégis, törekedve a tárgyszerűségre. 
Megtudhatjuk, miért nem vett részt Magyarország válogatottja az első, 1930-as uruguayi VB-n. Csodálkozhatunk azon, milyen sokkot keltett, amikor a magyar válogatott 1934-ben kikapott Ausztriától, és kiesett. És elképedünk, mennyire nem tudott örülni a közvélemény az 1938.évi VB- ezüstéremnek. ( Bezzeg ma...de jó lenne...még egy negyedik hely is....). Átélhetjük az 1950.évi világbajnokság ominózus Brazília-Uruguay mérkőzését, amikor is milliók készültek ünnepre Brazíliában, és sírás lett a vége. Csakúgy, mint az 1954.évi VB-n, amikor is vereséggel felérő ezüstérmet szerzett csapatunk, Aranycsapatunk, Svájcban. Kikaptunk a döntőben attól az NSZK-tól, akit a csoportmeccsen 8-3-ra legyőztünk. A könyv hátoldalán ennek a meccsnek a Sebes Gusztáv által készített lőlapja áll. A magyarok körbelőtték a német kaput, a németek kevésszer lőttek, de abból sokszor találtak. 
Az 1958-as csapatot mindenki gyengének találta, az 1962-est is, eleinte, aztán az angolok legyőzésével már világbajnoki címre esélyesnek kiáltottak ki bennünket. 1966-ban a Szovjetunió egy kommuniákciós baki miatt tudott ellenünk két gólt szerezni, az 1970-es és 1974-es VB-re ki sem jutottunk. Aztán jött Argentína, majd 1982-ben Spanyolország. Pintér István 1985-ben fejezi be áttekintését, amikor is a Mezey-csapat megnyerve selejtezőcsoportját, kijutott a mexikói Vb-re.

Dióhéjban ennyi a könyv tartalma. Csakhogy Pintér István a tartalmat, ezt a vázat, megtölti élettel. Interjúrészletek, összeállítások, MLSZ-jelentések, idézetek nagy mesterek szakkönyveiből, kortárs és utólagos értékelések. A felelősök keresése másodlagos. Azért, mert icipicit mindenki felelős. 

Meg kellene írni ennek a könyvnek a folytatását. Azért, hogy az utókor számára mementóul megmaradjon a háttér, a fíling is. Ne csak a puszta eredmények, mert azok csak számok. Hanem az az élet, a közg, mely a magyar labdarúgást mindvégig körbeveszi és körbevette. Hogy ez nem mindig pozitív és dicsőséges? Az élet már csak ilyen. Pokol és mennyország. Ezt a könyvet minden futballistának és szurkolónak szívből ajánljuk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása