Kolta Dóra:Az Ady-kód

 Ady Endre költészetének értelmezésével, a versek és prózák elemzésével már számtalan szakember és dilettáns próbálkozott. Ám ezen értelmezések megrekedtek Adynál, a költőnél, prózaírónál és publicistánál. Kolta Dóra: Az Ady- kód című könyvében teéjesen más paradigmát választ. Bemutatja nekünk Ady Endrét, a mítoszteremtőt és mítoszokban élőt. Olyan alkotót, kinek jelentősége messze túlmutat művein. Kolta Dóra szerint Ady világszemlélete teljességre törekvő, ahogy ő írja:holisztikus. A kozmikus teljeset keresi és mutatja be műveiben. 

Kolta Dóra, látszólag, eléggé messziről közelít Adyhoz. Kulturális antropológusok mítoszelméleteit mutatja meg nekünk, szól- Kerényi Károly gondolatmenetét követve- a mítoszban élés és a kulturában élés különbözőségéről. Olyan tudomány-óriások neve kerül elénk, mint Lévy- Strauss, Frazer, az orosz strukturalisták, a már említett Kerényi Károly, Aztán Jung, Freud, Dilthey és még sokan mások. Az Olvasó joggal kérdezi: mi köze mindennek Ady Endréhez? Miért kell a kályhától kezdeni, ahelyett, hogy magyarságversekről, meg istenes versekről olvasnánk? Csak a könyv második feléből derül ki, hogy miért is volt szükség erre a látszólagos kerülőre. 

Azért volt szükség, mert csak így érthetjük meg a magyar hiedelemvilágot verseibe író Ady Endrét, az egészen egyedi istenélményekben részesülő Ady Endrét, a gyakran pogánysággal vádolt, Nietzschét is olvasó Ady Endrét. Tudomásul kell vennünk, hogy Ady Endre tőlünk eltérően, másképp látott mindent: a kereszténységet, a magyarságot, a szerelmet, a népi hitvilágot, és egyáltalán: a népet, a magyar népet, melyet olyannyira szeretett. 

Kolta Dóra: Az Ady-kód című könyve nyitott szellemet igényel. Annyira új, a magyar irodalomértelmezésben szokatlan dolgokról és módon ír, amilyet csak ritkán tapasztalhatunk. De minden szavából, minden mondatából sugárzik: ez az értelmező végre ÉRTI Adyt, ezt a különös, furcsa embert, akivel úgy vagyunk, mint a Bbliával: minél többet tanulmányozzuk, annál kevésbé értjük. Kolta Dóra könyve segít ebben a megértésben, és inspirál. Remélem, további kutató-generációk fognak hasonló szemlélettel közelíteni a talán legnagyobb magyar költőhöz. 

A remek, a magyar tudományosság átlagszínvonalát jócskán felülmúló könyvet azoknak ajánljuk, akik kifejezetten érdeklődnek az irodalom iránt. Magyar szakos hallgatók, magyartanárok elsősorban. De minden bölcsésznek el kellene olvasnia, mert- zsseniális. 
Ady kapott egy hozzá hasonlóan holisztikus gondolkkodású értelmezőt. És ez jó. 

Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő, 2019.
Mivel a Kiadónak külön weboldalát nem találtuk, javasoljuk a facebook-oldalt. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása