Stephen King:Az Intézet

 Stephen King amerikai író legújabb könyve igazi bestseller. Minden van benne, amit a mai Olvasó szeret: bűnügyekhez kötődő izgalom,vérre menő játék az emberi pszichével, érzelmek. 
Az Intézet cselekménye egy sajátos rendőri pályafutás leírásával kezdődik. Tim Jamieson nyomozót menesztik a rendőrségtől, jogtalan fegyverhasználat miatt. Tim erre nyakába veszi Amerikát, és végül egy déli kisvárosban köt ki, ahol éjszakai kopogtató lesz. Az éj sötétjében végigjárja a házakat, és ellenőrzi, nincs-e valami baj. Az egyik este kirabolják a helyi vegyesboltot, melyet két szomáliai fiatalember vezet. Tim higgadtan és szakszerűen kezeli a helyzetet, a seriff pedig felajánlja neki az állandó, kinevezett rendőri állást. Tim pedig kissé beleszeret Wendybe, az irodistába. 
A történet másik szála egy hiperokos gyerek körül forog. Luke Ellis 12 éves, de már két egyetemre is felveszik, méghozzá úgy, hogy tandíjat sem kell fizetnie. Egyszer egy éjszaka három idegen beront ellisék házába, a szülőket agyonlövik, Luke-ot pedig elrabolják, és az Intézetbe viszik. Az Intézetben a gyerekek paranormális képességeit ( elsősorban a telekinézist és a telepátiát) használják fel bizonyos gazdasági-politikai célok elérésére. Akinek nincs ilyen képesége, abban kifejlesztik. Nagyon erőszakosan, injekciókkal, tudatmódosító filmekkel, mesterséges hangokkal. A gyerekek élete teljesen felfordul, gyerekból felnőtté lesznek, veszélyes közegben kell helytállniuk. Akik pedig eljátszották esélyeiket, azokat élőhalottá teszik, hogy ne emlékezzenek semmire. Luke-nak azonban sikerül megszöknie...

Nagyon-nagyon jó az Intézet bemutása, az ott folyó dolgok részletes, szinte naplószerű leírása. Az Olvasót szinte kirázza a hideg. Stephen King könyve azonban túlmutat önmagán. Az Intézet lehet a totalitárius rezsimek metaforája is. Folyamatos agymosás, mesterséges elzártság, indokolatlan félelemérzet, besúgás apró előnyökért, az irracionális és a racionális keveredése, korrupció, stb. Nekem eszembe jutott Orwell 1984 című regénye. Az Intézet számomra olyan könyv, mintha annak a folytatása lenne. Csak éppen az azóta eltelt időszak nem éppen szívderítő tanulságaival. 

Meggyőződésem, hogy Stephen Kingnek ezt a könyvét klasszikusként fogják emlegetni. De csak akkor, ha irodalmunk kanonizálóiban lesz annyi bölcsesség, hogy a neves amerikai bestseller-szerző műveit sem szégyellik " irodalom"- nak nevezni. Mert az. Ajánljuk ezt a művet mindenkinek, de azért, ha megfilmesíteném, egy tizenhatos karikát azért odetennék. 

Európa Kiadó, 2020. Honlap:europakiado.hu
Fordította Bihari György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása