Cath Crowley:Szavak kékben

 Ez a könyv eredetileg az USA-ban és Ausztráliában jelent meg, de őszintén szeretném, ha vállalkozó szellemű könyvkiadók lefordítanák a világ öszes nyelvére. Mert Cath Crowley megalkotta azt az ifjúsági ( gimnazista korosztálynak szóló) regényt, amit nyugodtan elolvashat bármelyik tizenéves, biztos, hogy épülni fog belőle, és a szülők is nyugodtak lehetnek. Sőt, az a jobb, ha ők is elolvassák.

Rachel középiskolás lány, családja egy könyvesbolt tulajdonosa, Rachel maga is rengeteget olvas, mégpedig színvonalas műveket.Csakhogy családi tragédia árnyékolja be életüket:a lány bátyja, Cal, nemrégiben életét vesztette. Rachel emiatt gyászterápiára is jár. 
A könyvesboltban dolgozva megismerkedik Henryvel, a szintén gimnazista korú fiúval. Eleinte, amolyan pikáns-kamaszos-romantikus módon, idézetek dugnak el könyvekbe, amit aztán a másik " véletlenül" megtalál és válaszol rá. Aztán ennél komolyabbra fordul a dolog, úgy tűnik, boldog tiniszerelemnek nézünk elébe, csakhogy feltűnik a rivális lány, Amy. Amy nem olyan okos, mint Rachel, viszont trendibb, menőbb, és nagyon céltudatos. 
Henry egy ideig Amyvel "kavar", aztán azonban a lány ráún a könyvesboltban dolgozó fiúra, nagyobb falatra vágyik. Kérdés: Henry most újra összejön Rachellel? Henry élete azonban bonyolódik, belekeveredik valamibe, amibe talán nem kellene...

Meglehetősen szokványos cselekménynek tűnik? Nem az! Crowley ugyanis nagyon mélyen, hihetetlenül empatikus módon mutatja be a fiatalok életét, szerelmét, gondolkodását. Nem egy hülyegyerek és egy csitri találkozásáról van szó, Crowley mellőz minden sablont. A Szavak kékben című könyv éppen arról, szól, hogy bár sok esetben felszínesnek tűnik a fiatalság, valójában nagyon is mély, sokszor felnőtteket megdöbbentően mély érzésekre képesek. És az a gyakran hangoztatott vád sem igaz, miszerint a mai generáció már nem hajlandó együttműködni az előzővel. Dehogynem, csak mindkét fél részéről kompromisszumokra van szükség. 
Szóval, ilyesmiről szól Cath Crowley remek könyve. 

És ne felejtsük:a könyv közli azokat a könyveknek címeit, melyekbe a két fiatal az üzeneteit rejti. Olyan ez, mint egy ajánlott olvasmány- lista. Jane Austin, T.S.Eliot, Peter Tample, David Mitchell és egyéb nagy nevek vannak ezen a képzeletbeli listán. 
Én azt remélem, A Szavak kékben Magyarországon is kultkönyvvé válik. Ez persze sokmindentől függ, de a remény, az él...

Fordította Molnár-Hartinger Emese
Menő Könyvek, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása