Luanne Rice:Hetedik Mennyország

 Luanne Rice: Hetedik Mennyország című könyve először egy kissé becsapja Olvasóit. Ugyanis úgy tűnik, első blikkre első olvasásra, mintha egy romantikus regény kellős közepébe csöppennénk. Szereplők: Jóképű férfi, aki ráadásul pilóta, magát éppen összeszedni próbáló nő, cserfes kamaszlány-minden adva van, ami kell egy jó, vonatra való romantikus könyvhöz.
Csakhogy Luanne Rice nem elégszik mg annyival, hogy felszínesen szórakoztasson, vagy éppen elandalítson. Ő gondolkodtatni és éreztetni akar, és ez a Hetedik Mennyország minden sorából kiérződik.
A cselekményből nagyon röviden, tényleg csak az érdeklődés felcsigázása végett, csak keveset árulnánk el.
Sarah éppen felgyógyulóban a rákból, keresi önmagát, próbálja újraszervezni életét. Családja elszakadt tőle, 16 éves kamasza fia a nagyapjához költözött. Nagypapi egyébként részeges, ókonzervatív felfogású, aki mai napig neheztel lányára, amiért otthagyta a családi farmot. Sarah soha többé nem akar találkozni apjával, és őt vádolja azért, mert Mike-t elszakította tőle.
Egy születésnapi sétarepülésen megismerkedik Willel, a pilótával, aki szintén gyászol: nemrég vesztette el feleségét. Kamaszkorú lánya ráadásul nehezen fogadja el a valóságot, mindig új és új neveket ad magának, szóval, nem egyszerű eset. Will és Sarah egymásba szeret, de a férfi nem akarja, hogy Sarah úgy érezze, gyenge egészségi állapotában kihasználja őt. Aztán érkezik egy születésnapi meghívás, és minden fenekestül felfordul. Kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik...

Miért is tarthatjuk jó regénynek, igényes olvasmánynak Luanne Rice: Hetedik Mennyország című regényét? Azért, mert benne a pszichológia rendkívül árnyalt. Mintha az írónő tapasztalatból tudná, mi történik, mintha valóban átesett volna egy súlyos betegségen. A szerelem ábrázolása sem olyan, mint a nagy, szélesvásznú amerikai romantikus filmeken. Nagyon szép, óvatos közeledést látunk mindkét fél részéről. Szinte siettetnénk az eseményeket, gyorsvonat üzemmódba kapcsolnánk Willt a vicinális helyett. Szóval, ez egy kitűnő regény, a modern angolszász-amerikai irodalom egyik csúcsa.

Kinek ajánljuk? Mindenképpen azoknak, akik már átestek súlyos betegségen, pl. rákon. Nézzék meg, mi történik Sarah-val! És ajánljuk magányos férfiaknak: lám, így kell közeledni egy igazi nőhöz. Óvatosan.
Inkább 14 + olvasóknak való ez a könyv, mely magyarul először a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban jelent meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása