Ann Cleeves:Hollófekete

Ann Cleeves: Hollófekete című könyve igazi, mondhatni: régimódian hátborzongató thriller, erős idegzetűeknek.. A műfaj legjobb hagyományait idézi. A könyv igazi nemzetközi bestsellerré lett, a filmváltozatot- ami egy többrészes sorozat- a világ egyik legnagyobb streaming-szolgáltatója tartja műsoron. Egy rövid spoilert adunk a könyvről, hogy aztán kedves Látogatóink kellemes hátborzongással olvassák el a nagyszerű könyvet, illetve nézzék meg a filmsorozatot. 

Shetland szigete a Brit-szigetektől északra található,itt az eső, a szél, és a korai tél az úr. Jól kell bírnia a hideget annak, aki itt akar élni. Magnus Tait már gyermekkora óta itt él, résztvevője és szwmtanúja annak, hogy az eldugott sziget hogyan modernizálódott, lett turistaparadicsommá- igaz, a hideg éghajlathoz nem szokott kíváncsiskodók olykor csalódnak. Magnus torz testű ember, kicsit olyan gnóm-szerű arca van, éppen ezért a meglehetősen babonás helyi emberek távolt tartják tőle magukat és a gyermekeiket. Ő az a figura, akivel semmiképpen sem szabad szóba állni. Magnus kalitkában tart egy fekete hollót, akinek eltörött a szárnya, nem tud repülni, amúgy intelligens madár, tud beszélni ,akár a papagájok. Szerepe lesz a történetben. 
A történet valamikor napjainkban játszódik. Magnus szilveszterre vendégeket vár ( hogy pontosan kicsodákat, azt senki sem tudja, az Olvasó számára sem derül ki), de ők nem jönnek. Két, meglehetősen tajtrészeg fiatal lány, akik valami buliból mennek hazafelé, és egy meglehetősen kelletlen egyetemista srác a sofőrjük), azonban megtalálja Magnus házát, és mindenféle kérés nélkül beállít az öregedő férfihoz. Magnus mindkettejüket ismeri:Sally, a csélcsap, a vidám, a bulizós, meglehetősen fél az idősödő úrtól, Catherine viszont, akit a faluban mindenki rendes lánynak ismer, ott marad nála, és az alkohollal amúgy is felöntött fiatal teremtés ottmarad a házban, iszogat az öreggel. Másnap a távolsági buszon Catherine és Magnus egy megállóban száll le, néhány környékbeliben felmerül az aggodalom, hogy Catherine az öregúrhoz megy. Pár nap múlva holtan találják Catherine-t, a hóban fekszik, szemét már kivájták a mindig éhes hollók. A rendkívüli körülmények között dolgozó helyszínelők vizsgálata szerint a fiatal lányt megfojtották,azzal a piros sállal amit a nyakában viselt. Perez felügyelő, akiről a helyiek nem tudják, hogy került ilyen messze eredeti hazájától ( felesége halála után szeretett volna felejteni), először az apával beszél, aki a helyi iskola igazgatója. Az apa természetesen fel van háborodva, és látni akarja a lányt, egyelőre azonban ez nem lehetséges.Utána viszont Magnushoz, a titokzatos férfihoz látogat a felügyelő. Hamar kiderül, hogy mindig rendes és precíz Catherine járt Magnus házában, szilveszterkor. Ahogy haladunk előre a történetben, kiderül, hogy a falu minden lakójának van valami bűnös titkolnivalója, kinek a messzi múltból, kinek a közelmúltból. Magnus ellen azonban látszólag döntő bizonyítékot találnak- Perez felügyelő szerint azonban túlzottan jól kitalált az egész, mintha valaki szándékosan a különc, furcsa külsejű öregúrra akarná kenni a dolgot. Ám Magnusnak is megvannak a maga bűnüs titkai. Nlhény évvel ezelőtt eltűnt egy lány a szigetről, akkor is mindenki a férfit gyanúsította. Spoiler vége. 

Engem ez a thriller nagyon emlékeztet egy erősen tizenkilencedik századi műfajra, a népballadára. Az állandóan fúvó szél, a heves eső, az emberek elzártsága, a holló a ketrecben- biztos, hogy eltörött a szárnya?- mind-mind a közép-és koraújkori északi irodalom toposzai. Ha létezik misztikus, hátborzongató,a valóságot csak ugródeszkának használó könyv, akkor Ann Cleeves műve az. Ajánljuk minden krimi-és thriller-rajongónak, de azt kérjük, ne elalvás előtt közvetlenül olvassák, mert igencsak félelmes álmaik lesznek. A Hollófekete a 2020-as évek egyik meghatározó thrillere, maradandó emlékekkel gazdagító olvasmány. 

Next 21 Kiadó,Budapest. Fordította:Szabó Olimpia. 


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása