Erle Stanley Gardner:A baglyok nem pislognak

 Erle Stanley Gardner bűnügyi regényének hőse ezúttal nem Parry Mason,a dörzsölt ügyvéd,hanem Donald Lam,a kissé alacsony termetű magánnyomozó és kissé falánk társa. A történet pedig a második világháború idején játszódik,Amerikában. Ebben a könyvajánlóban rövid spoilert közölve próbálunk kedvet csinálni A baglyok nem pislognak olvasásához.

A történet tehát az 1940-es években játszódik,New Orleansban,az USA egyik turistaparadicsomában,a jazz fellegvárában. Donald Lamot,a remek színészi képességekkel és jogi érzékkel rendelkező detektívet és társát,az állandóan fogyókúrázó,mégis duci Bertha Coolt azzal bízzák meg,hogy keressék meg a három éve eltűnt csinos,szőke hölgyet,Roberta Fennt. A megbízó,Mr.Hale,maga is csak közvetítő,főnöke nevét nem árulja el. Lam hamar megtalálja a lányt,aki banktisztviselőként dolgozik-állitólag. Edna Cutler néven bérelt lakást. Itt jön az első csavar:megjelenik Edna állítólagos korábbi férje,aki szerint volt neje nem írta alá a válási papírokat,ezért keresi Ednát. Itt máris felmerül egy kérdés:Edna és Roberta egy vagy két személy?Roberta a város közepén lakik,egy nem éppen olcsó társasházban,a második emeleten. Donald és Bertha elhatározzák:elmennek a lányhoz,hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Becsengetnek,valaki felengedi őket. Az ajtó nyitva,Bertha már be is rontana,de Donald észreveszi,hogy az ágy alól egy feltehetőleg halott férfi lába kandikál ki. Donald ügyesen "elkormányozza" kettejüket a helyszínről,ezzel valószínűleg mindkettejük életét megmentve.Kiderül,hogy az áldozat fiatal ügyvéd,Roberta viszont sehol. A sajtó-rendőrségi forrásokra hivatkozva-azt a verziót erősíti,miszerint a tettes magával vitte Robertát.

 Közben megérkezik Mr.Hale,aki szomorúan konststálja,hogy Roberta megint eltűnt. Lam és Hale átkutatják Edna(Roberta?) lakását. Az  íróasztalban titkos rejtekhelyet találnak:újságkivágások vannak itt egy néhány évvel azelőtt történt országúti rablásról,melyet egy könyvelő ellen követtek el,egy fiatal lány közreműködésével,egy 38-as fegyverrel. Hale úgy rakja össze a sztorit,hogy Roberta volt az a fiatal lány,a rejtekhelyen talált pisztoly pedig a gyilkos eszköz. Lam rámutat,hogy ezek csak feltételezések,és még nem jött el az ideje annak,hogy a rendőrségre menjenek. A magándetektív azt gyanítja,a fogpasztamosolyú Mr.Hale áll az egész mögött,aki már a kezdet kezdetén tudta,hol van Roberta...spoiler vége.

Felmerül a kérdés:Mason vagy Lam a jobban megformált Gardner-hős?Vélrményem szerint Perry Mason sokkal eredetibb. Lam története egy hagyományos,mondhatni tucatkrimi,kevés igazán eredeti ötlettel.Pörgős,változatos cselekményvezetésű könyv A baglyok nem pislognak,de messze van a Perry Mason regények színvonalától. Ennek ellenére minden krimirajongónak ajánljuk.

Magvető Könyvkiadó,Albatrosz sorozat,1983.Fordította Gál Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása