Horváth M.András:Kávészünet

 Véleményem szerint a 21.század Európájának irodalmi műfaja a novella ( illetve az elbeszélés, a magyar irodalmi köznyelv olykor szinonímaként használja a kettőt, hibásan). Az emberek rohannak mindnfelé, kevés idejük marad az olvasásra- az íróknak pedig az írásra. A rövidpróza ebben a helyzetben ideális:kifejező, markáns, olykor meghökkentő történetekkel lehet megragadni manapság az Olvasó figyelmét.Ezt teszi Horváth M.András is kitűnő, Kávészünet című kötetében. 52 novella található a könyvben, minden hétre egy. Formailag és tartalmilag a legváltozatosabb írások, mindenfajta ízlésű és érdeklődésű ember számára. Spoiler vagy tudálékos irodalmiaskodó elemzés helyett kiválasztottam a kedvenceimet a kötetből, és ezekről szólnék néhány szót. 

A Zongorista:egyszerűen elképesztő, ez a volt a könyvben szereplő novellák közül,amit hatszor is elolvastam. A mű magáról az alkotásról szól, arról a menekülésekkel és egybelvadásokkal terhes folyamatról, amely által egy tehetséges ember próbálja felépíteni az életét. A poén pedig, az utolsó mondat:hát nem mindennapi nevetésre sarkall, az biztos. Fanyar, mint egy erdei gyümölcs, ugyanakkor mindent elmond a kultúra társadalomban elfoglalt helyzetéről. 

Fúrás-faragás. Olyan mindennapi módon induló történet ez, hogy éppen hétköznapiságával emelkedik a mindennapok fölé. Szerintem már mindegyikünkkel történt valami ehhez hasonló.Egy teljesen átlagos 21.századi magyar házaspár az ágyban fekszik, a szomszéd lakásból pedig áthallatszik a fúrás-faragás zaja. A nő a főnökére panaszkodik: túl sokat tartja fel, megjegyzéseket tesz rá. A pasas hallgatja a történetet, de igazából csak az érdekli, mikor hagyják már abba a fúrás-faragást. Óriási sztori, remek karakterábrázolás. A nő természetéből fakadóan nyugtalan,a férfi természetéből fakadóan nyugalomra vágyik. Örök ellentét. 

A vöröshangyák úszási képessége. Ebben a novellában azáltal kerül katarzisba az Olvasó, hogy nem tudja, mi igaz ebből a történetből és mi nem. Nem tudjuk, valóban látta-e a kissrác az osztálytársa édesanyját az aluljáró lépcsőjén. Nem tudjuk, egyáltalán megtörtnét-e az egész furcsa história. Azt viszont nagyon is megtudjuk, hogy a gyász érzését már gyermekkorban különbözőképpen és különböző intenzitással dolgozzuk fel. Ez a novella szól barátságról, igazságról, hűségről, múltról és jelenről, életről és halálról. 

A felső polc rejtélye.Címe, mint egy krimié, pedig nem gyilkol meg senki senkit,"csak" egy egyéni tragédiát, egy idegrendszer összeomlását szemlélhetjük közelről, lépésről lépésre. Mi lehetett az eredeti betegség, probléma, állapot? Talán " egyszerű"pánikbetegségből indult ki az egész történet? Vagy a folytonos stresszt dolgozta fel ily módon, rosszul, a kolléga idegrendszere? (Jómagam is találkoztam hasonló helyzettel, az egyik munkahelyemen dolgozott egy kolléganő, neki az volt a mániája, hogy lopkodják a tollait. Állandóan az íróasztalra kitett sörödobozt figyelte, számolta a golyóstollakat, filctollakat, ceruzákat- mindenki sajnálta, még a főnök is.) Horváth M.András könyvének előszavában arra ösztönzi az Olvasókat, hogy írják meg, melyik novellát lenne érdemes hosszabb prózává, netán regénnyé fejleszteni- szerintem A felső polc rejtélye lesz az. Felhívnám rá filmforgatókönyvírók figyelmét is, szerintem művészi -és kasszasikeres filmalkotást lehetne készíteni ebből a történetből. Nemzetközi mezőnyben is megállná a helyét.

A Femme fatale pedig:nagyszerű regény-alapanyag. Kicsit ki kellene bontani ezt a történetet, szélesíteni a karakterábrázolást ( erre egy gépelt oldalon nyilván egyáltalán nem volt mód), keresni vagy kitalálni egy sajátos közeget, ahol ez a történet releváns- és máris kész az új magyar bűnügyi történet- vagy szerelmi történet?Netán erotikus történet? A Femme fatale mindhárom irányban továbbfejleszthető.

Horváth M.András: Kávészünet című könyvét ajánljuk az irodalom kedvelőinek, az olvasás szerelmeseinek, meg azoknak, akik még annyira nem szerették meg az olvasást, de szándékukban áll. Külön felhívnám a magyartanárok figyelmét a kötetre, hiszen ezek között a rövid történetek között bizotos sok olyan akad, mely felkelti a könyvolvasás iránt annyira nem lelkesedő tizenévesek figyelmét is. Horváth M.András kitűnő könyvvel lepte meg az Olvasókat-várom a folytatást! 

Publio Kiadó,2021. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása