Szél Dávid:Tabuk és dilemmák a gyereknevelésben

 A gyereknevelés területén még mindig sok az olyan téma, terület, melyről nem beszélünk.Vagy azért, mert " túl kényes", vagy azért, mert " ezt minden szülő maga tudja", vagy pedig azért, mert " régen sem csináltak ennyi zűrt ekörül, mégis felnőttek a gyerekek". Szél Dávid:Tabuk és dilemmák a gyereknevelésben 0-9 éves korig című könyve bátran ír olyan kérdéskörökről, melyek az előző generáció idején nem léteztek, politikailag kényesek, vagy éppen túl sok tutinak mondott megoldás kering az interneten és szülők, nevelők nehezen tudnak választani a sok "száz százalékos" megoldás közül. A Tabuk és dilemmák a gyereknevelésben Szerzője egyszer sem állítja, hogy övé és csak az övé a biztos megoldás. 

Nagyon tetszik Szél Dávid könyvében a sokféleség tisztelete. Minden szülő más, minden gyermek más, éppen ezért minden család más.A legtöbb, gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésre, ahány pszichológus, orvos, védőnő, annyiféle válasz.Szél Dávid a minél harmonikusabb szülő-gyermek kapcsolat fontosságát hangsúlyozza, mindent érdemes ennek alárendelni, mérvadó szülővé válni, aki nem tekintélyelvű, de nem is azzal igyekszik megnyerni a gyereket, hogy mindent megenged neki. 
Szerző hangsúlyozza, hogy a gyereknevelés már a fogantatáskor megkezdődik:a ruhák kiválasztása, a lakásban a megfelelő tér kialakítása, nagyon fontosak. Hogy aztán hány hónapos/éves koráig alszik együtt a szülő a gyerekkel, hogy egyáltalán: egy ágyban alszik-e vele vagy a gyerek kiságyát helyezik el a szülők nagyágya mellé, hogy ráfekteti-e az anya a kicsit a mellére, vagy inkább nem, hogy meddig szoptat az anyuka, s ha elmegy a tej,felhasználja-e más anya tejét- erre univerzális recept nincs. Minden család maga kell kialakítsa a szokásait.Mindenesetre Szél Dávid hangsúlyozza a minél tovább tartó anyatejfogyasztás előnyeit, meg azt is, hogy sajnos, a magyar anyák túl keveset szoptatnak. 
Az is minden családban egyedi, hogy a gyermek mindenkori igényei szerint választunk ételt, vagy a szülő mondja meg, mit eszünk, és kész. Gyermekenként egyedi az is, hogy mely életkorban adunk neki pürét illetve szilárd ételt.( Recenzens az utóbbiról úgy véli, a " felnőtt" ételek kevésbé fűszeres változatait már egészen korán el lehet kezdeni).  Azt is minden szülő maga dönti el, hogy ha a boltban hisztizik a gyerek, ad-e neki valami kiflivéget vagy netán édességet, lecsillapítás céljából. Erre sincs univerzális recept. Azt viszont minden családban meg kell tenni, hogy anya és apa ( utóbbi persze, csak akkor, ha van egyáltalán) megbeszélik a dolgokat: mit segít apa a házimunkában, fog-e hajnalban pelenkázni, hogyan egyeztetik a munkát és a gyermeknevelést, melyik szülő megy el gyesre, az anya szeretne-e hamar visszamenni dolgozni, stb.Azt is egyeztetni kell, hogy másoknak, pl. a nagyszülőknek, mekkora teret engedünk gyermekünk nevelésekor..Még olyan témáról is bátran ír Szél Dávid, mint a szülés utáni szexuális élet, vagy a szülés utáni depresszió. Nagyon hasznos tanácsokat kaphatunk azzal kapcsolatban, hogyan viszonyul és hogyan engedjük viszonyulni a gyereket a kütyükhöz. Kommunikáció és kompromisszumok- ezek feltétlenül szükségesek a gyermekneveléshez. 
Mint ahogy az is, hogy a kicsi szellemi és lelki fejlődését figyeljük, kövessük, ha kell, korrigáljuk. Szél Dávid könyvében megtaláljuk azt is, hogyan beszéljünk egy kétévesnek a halálról, hogyan válaszoljunk, ha egy óvodás vagy kisiskolás a szexualitásról kérdez, hogyan kezeljük azt a helyzetet, ha a gyermek füllent ( recenzens magánvéleménye:én egy kissé szigorúbb lennék, mint a könyvben leírt fiktív esettanulmányok felnőtt hősei), illetve küldjük-e a gyereket bölcsibe, mit várhatunk a magyarországi közoktatástól( mitől jó egy iskola, vannak-e egyáltalán jó iskolák Magyarországon, mi a fontosabb:az intézmény jól dokumentált híre-neve vagy a tanítónő személye, empátiája?), és még számtalan kérdésre kapunk választ ebből a kitűnő stílusban írt, minden érintett szülő számára gyakorlati segítséget jelentő könyvből. Ajánljuk minden érintett és jövőben érintett szülőnek, pedagógusnak, pszichológusnak. 
És még egy előnye van ennek a könyvnek, amit eddig nem említettem:sokat lehet róla beszélgetni. És az jó.

HVG Könyvek,2021

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása